Урізання допомоги на новонароджених і скасування виплат для догляду за дітьми призведуть до зниження рівня народжуваності в Україні. Про це заявила кандидат на пост президента України Наталія Королевська під час зустрічі з Інною Овчаренко з Миколаєва, яка народила нещодавно четверо немовлят.

«Я приїхала навідати і привітати молоду маму, яка здійснила справжній подвиг - народила одразу чотирьох малюків. Це величезне щастя. У мене двоє дітей, і я пам'ятаю, наскільки це хвилююче, коли з'являється маленька людина», - не приховуючи емоцій, повідомила Королевська.

 
 
За словами екс-міністра соціальної політики, мамі чотирьох дітей Інні Овчаренко пощастило: вона отримає від держави допомогу, розмір якої був встановлений у грудні 2013 року. На другу дитину їй належить 61 тис. грн, на третю і четверту - 123,8 тис. грн. Якби вона народила малюків після 1 липня - недоотримала б 175 тис. грн. «Це велика сума, яка може стати серйозною підмогою для сім'ї», - наголосила Королевська.

У світлі змін, прийнятих новим урядом, десятки тисяч гривень недоотримають усі молоді українці, у яких народиться друга або третя дитина після 1 липня 2014 року - з цього моменту скорочуються виплати на таких дітей та скасовується допомога для догляду за дітьми до 3-річного віку.

Королевська вважає таке рішення неправильним, бо воно не стимулює сім'ї народжувати більше однієї дитини, як це було раніше. «Можна згадати ще низку заходів, які важко назвати стимулюючими. Наприклад, фактично ліквідована програма пільгового молодіжного житлового кредитування. Серйозно скорочені витрати на будівництво дитячих садків. Скорочені виплати для матерів-героїнь», - зазначила політик.

Нагадаємо, Королевська вже подала звернення у Конституційний Суд з вимогою розтлумачити положення закону від 27 березня 2014 року про запобігання фінансовій кризі і скасувати ті з них, які скорочують соціальні виплати, у тому числі допомогу на дітей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250