Віктор Медведчук заявив, що відмова від імперативного мандата відкриє шлях до політичної корупції і появи парламентських «тушок». Так політик відреагував на пропозицію прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, озвучену під час відкритих парламентських слухань.

«Наша країна вже має досвід «вільного» переходу депутатів, обраних за партійними списками з фракції у фракцію. Це призвело до падіння рівня довіри до парламенту, дострокових виборів Верховної Ради 2007 у році, кризи парламентаризму, врешті-решт - до незаконного скасування в 2010 році Конституції, встановлення режиму Януковича. А потім - до нової хвилі «тушок» у 2013 році», - йдеться в заяві лідера «Українського вибору».

Він нагадав, що до 2004 року деякі народні обранці змінювали фракцію по 12 разів. У той же час конституційна реформа вводила імперативний мандат, який передбачав складання повноважень у разі невходження у фракцію, виходу із неї або виключення депутата.

«Проте в ході ухвалення законопроекту виключення з фракції було вилучено з переліку, що призвело до формування системи політичної корупції в парламенті. В умовах парламентсько-президентської форми правління це є серйозною загрозою національній безпеці», - підкреслив політик.

Він упевнений, що Україна повинна винести урок з цих подій і не штовхати країну на шлях авторитаризму і диктатури.

«Завдання Конституції - змусити народних обранців виконувати обіцянки, дані виборцям їхньою політичною силою, а не перебігати з фракції у фракцію. Тільки в цих умовах парламент стане професійним законодавчим органом, а не клубом недоторканних мільйонерів», - резюмував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227