Словацький оператор газотранспортної системи Eustream обіцяє до жовтня 2014 року максимально завантажити газопровід «Вояни-Ужгород», через який уже в серпні 2014 року почнеться реальне постачання газу в Україну.

«Високопоставлені члени Європейської комісії попросили нас скоротити терміни технічної підготовки воянського трубопроводу і збільшити до максимуму. Ми обіцяли зробити все, що в наших технічних і законодавчих можливостях, щоб у прискореному режимі досягти обсягів 8-9 млрд кубометрів газу на рік», - сказав глава Eustream Томас Маречек після підписання меморандуму про порозуміння в реверсному постачанні газу до України, передає прес-служба словацького оператора, повідомляє «УНІАН».

Як повідомляє український оператор ГТС, держкомпанія «Укртрансгаз» (один із підписантів меморандуму), документ передбачає два варіанти постачання газу в Україну словацьким маршрутом.

Перший варіант, «малий реверс» - передбачає організацію фізичного реверсного постачання зі Словаччини в Україну на рівні 22 млн куб. м на добу.

За розрахунками української сторони, постачання за цим варіантом може розпочатися з 1 вересня 2014 року, хоча в словацькій компанії Eustream впевнені, що реальне постачання може початися вже у серпні, після завершення всіх технічних та організаційних заходів на території Словаччини. Фактичний обсяг постачання може бути збільшено за результатами тестування системи.

Другий варіант - так званий «великий реверс», на який українська сторона розраховувала з самого початку, оскільки він дозволяє прокачувати через словацький маршрут до 30 млрд кубометрів газу на рік, що фактично зведе до нуля закупівлі Україною російського газу, ціна на який з 1 квітня 2014 року була підвищена «Газпромом» до 480 дол. за тис. кубометрів з 268,5 дол. Однак, за даними «Укртрансгазу», організація другого варіанту передбачає проведення певних консультацій і юридичних дій, в тому числі, за участю компанії «Газпром експорт», яка виконує на сьогодні роль посередника в пункті передачі газу на українсько-словацькому кордоні.

Крім того, як зазначили в «Укртрансгазі», меморандум передбачає співпрацю Єврокомісії, Eustream і «Укртрансгазу» щодо питання підписання стандартної операторської угоди про об'єднання сусідніх газотранспортних систем по всіх лініях газопроводу на кордоні України і Словаччини.

«Зокрема, операторську угоду про об'єднання сусідніх газотранспортних систем по лінії Вояни-Ужгород було підписано в Братиславі», - йдеться в повідомленні «Укртрансгазу».

Як раніше повідомляв ForUm, 28 квітня Україна підписала зі Словацькою Республікою, а саме з транзитної компанією Eustream, меморандум про співпрацю в енергетичній сфері, який передбачає початок реверсивного постачання природного газу з території Словаччини.

Оператор української газотранспортної системи (ГТС) ПАТ «Укртрансгаз» запропонував оператору ГТС Словаччини Eustream підписати операторську угоду про об'єднання газотранспортних систем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

457