Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) відкрила попереднє розслідування за фактами злочинів, скоєних до і під час подій, які супроводжували відхід президента України Віктора Януковича від влади.

«Прокурор міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда вирішила відкрити попереднє розслідування ситуації в Україні для з'ясування, чи існують підстави для початку повного розслідування», - йдеться в прес-релізі МКС, поширеному в п'ятницю.

Раніше в МКС надійшло подання уряду України про взяття під його юрисдикцію розслідування подій на Майдані Незалежності в Києві у зазначений період, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Секретар МКС Герман фон Хебель отримав від уряду України декларацію про визнання юрисдикції суду щодо злочинів, які, як стверджується, були скоєні на її території в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року», - йдеться в повідомленні суду.

Заяву було подано відповідно до статті 12(3) Римського статуту. Стаття дозволяє державі, яка не є учасником статуту, визнати юрисдикцію МКС.

У той же час, визнання юрисдикції МКС не означає автоматичний початок розслідування. Якщо прокурор вважає, що доступна інформація є достатньою підставою для відкриття розслідування, він вирішуватиме, подавати чи не подавати клопотання до суддів для відкриття розслідування. Якщо розслідування буде відкрито, прокурор МКС ухвалить рішення на підставі зібраних доказів, чи слід подавати клопотання до суддів МКС про видачу повістки в суд або ордера на арешт осіб, обвинувачених у скоєнні злочинів, які підпадають під юрисдикцію МКС.

Міжнародний кримінальний суд - перший правовий інститут, що діє постійно, до компетенції якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, військові злочини та злочини проти людяності. Заснований на базі Римського статуту, ухваленого в 1998 році. Існує з липня 2002 року.

МКС знаходиться в Гаазі, проте його засідання, за бажанням суду, можуть проходити в будь-якому місці.

Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, однак досі його не ратифікувала.

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що, підписавши політичну частину Угоди про асоціацію з Європейський Союзом, Україна зобов'язується ратифікувати Римський статут.

У зв'язку з цим уряд вже звернувся до Конституційного суду з проханням визначити конституційність можливої ратифікації Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Гаазі. У разі позитивного рішення КС Кабмін має намір просити парламент невідкладно ратифікувати цей статут.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1475