Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що виконувач обов'язків Президента не має повноважень для того, щоб оголошувати референдум про внесення змін до Конституції. Про це він сказав на брифінгу.

«Виконувач обов'язків Президента України не має права видавати указ про призначення всеукраїнського референдуму будь-якого, в тому числі і за народною ініціативою», - сказав він.

При цьому Магера зазначив, що, згідно з Конституцією, Верховна Рада може призначати референдум, однак виключно щодо питання зміни території України.

Крім того, Магера зазначив, що коли ставиться питання про одночасне проведення референдуму та виборів Президента, необхідно враховувати зазначені норми, повідомляють «Українські новини».

Крім того, він звернув увагу на те, що до виборів Президента залишився місяць і фізично вже складно провести всі необхідні рішення.

Водночас Магера припустив, що 25 травня може бути проведене консультативне або консультативно-дорадче опитування населення України щодо актуальних питань.

Однак, за його словами, для цього необхідно внести відповідні законодавчі зміни.

Нагадаємо, фракція Партії регіонів у Верховній Раді вважає, що парламент міг би ввести норму, згідно з якою друга державна мова може бути законодавчо закріплена, якщо за її введення проголосувало менше 50% людей, які взяли участь у всеукраїнському референдумі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

369