Європейський Союз заявляє, що український уряд має право на проведення антитерористичної операції на сході України, і закликає до стриманості, щоб не погіршувати далі напружену ситуацію. Про це заявив Майкл Манн, прес-секретар Верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

Він також висловив занепокоєння початком російських військових маневрів біля східного кордону України і закликав Москву забрати свої війська від української території.

«Ми визнаємо право за Україною застосувати законні дії для захисту свого суверенітету та територіальної цілісності. Але, звичайно, ми закликаємо українську владу утриматися від будь-якого застосування сили, що може погіршити ситуацію далі. Але ми маємо повну довіру до українського уряду, що він втілить положення женевських домовленостей якнайшвидше. І ми сподіваємося, що й інші підписанти домовленостей зроблять те саме», - сказав Манн.

«Важливо, щоб до деескалації приєдналися всі і щоб Женевські домовленості виконувалися, тому що це єдиний вихід зі сформованої ситуації», - додав він.

За словами прес-секретаря, ЄС дуже стурбований початком військових маневрів Росії поблизу кордону з Україною, де зібралося близько 40 тисяч російських військовослужбовців, повідомляє «УНІАН».

«Ми стежимо за діями Росії на кордоні з Україною з величезним занепокоєнням. Ці дії суперечать домовленостям, досягнутим у Женеві. Ми ще раз закликаємо Росію забрати свої війська від кордону з Україною і відкликати мандат Ради Федерації щодо права на застосування збройних сил на українській території», - сказав Манн.

«Ми ще раз наголошуємо на нашій повній підтримці суверенітету і територіальної цілісності України, і ми закликаємо всі сторони до максимальної стриманості. Всі сторони повинні зосередитися на втіленні положень Женевської заяви для зменшення напруги і деескалації нинішньої ситуації», - додав прес-секретар Верховного представника ЄС.

Нагадаємо, 13 квітня Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення розпочати масштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних сил України.

14 квітня в.о. президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов затвердив це рішення РНБО.

Антитерористична операція на півночі Донецької області почалася вранці 15 квітня.

У зв'язку з підписанням Женевської угоди АТО була припинена на час великодніх свят.

23 квітня Кабінет Міністрів відновив активну фазу антитерористичної операції на сході.

Пізніше міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що у зв'язку з початком активної фази операції українських силовиків на південному сході України батальйонні та тактичні групи Південного і Західного військових округів почали навчання в прикордонних з Україною районах.

Міністерство закордонних справ України зажадало від Росії надати роз'яснення щодо проведення навчань біля кордону.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

267