Повноваження технічної інвентаризації необхідно передати органам місцевого самоврядування. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції заявив голова Української асоціації бюро технічної інвентаризації «Укртехінвентаризація» Олександр Черноморов.

Він наголослив, що реформа БТІ, яка була розпочата 1 січня 2013 року, показала негативні результати.

За словами експерта, значно подорожчали послуги. Він зазначив, що раніше переоформлення прав власності на нерухомість разом із послугами адвоката та БТІ обходилося громадянам десь 500-700 грн, а сьогодні це коштує 5-7 тис. грн.

Малого того, раніше це можна було зробити в одному місці, тепер потрібно звертатися за оцінкою, яка коштує до 1 тис. грн, потім необхідно пройти процедуру реєстрації. Нотаріус раніше обходився в 400-500 грн, сьогодні він коштує від 3 тис. грн», - заявив Черноморов.

Він також зазначив, що в результаті реформи БТІ держава тільки за прямими податковими надходженнями втратила близько 2 млрд грн, крім цього у 2013 році залишилися без роботи 15 тис. осіб, які працювали раніше в комунальних БТІ. Фахівець пояснив це тим, що був введений інститут приватних інвентаризаторів.

«Вихід полягає у передачі повноважень з технічної інвентаризації місцевому самоврядуванню, а також повернення йому функцій з реєстрації прав звітності, щоб людина прийшла в одне місце і зробила все, що їй необхідно», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, з 1 січня 2013 року БТІ більше не оформлятиме права на нерухоме майно.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

267