ВВП України у першому кварталі 2014 року скоротився на 1%, повідомив радник голови Національного банку України Валерій Литвицький.

За словами Литвицького, у першому кварталі економіка увійшла в рецесію, повідомляє «УНІАН».

«Поки ще технічну (три місяці). ВВП скоротився, за моїми оцінками, до 1%», - заявив він.

На його думку, існує перспектива переходу до повної рецесії в другому кварталі поточного року, яка може завершитися в третьому кварталі, а в четвертому - можливе початкове зростання економіки. При цьому Литвицький прогнозує спад економіки за підсумками року в цілому, не уточнюючи показник спаду. «За підсумками року, вперше з 2009 року, матимемо спад ВВП», - додав він.

Литвицький нагадав, що в минулі роки цінова та курсова стабільність була збережена, але в результаті стався «затиск» економіки, небезпечний для збереження фінансової стабільності в наступні роки.

«Розплата завітала в Україну у 2014 році. Вона зачепила курс, ціни, ліквідність. Тобто, сьогоднішній вимушений перехід до більшої «свободи» руху курсу - це реакція на його попередню квазіфіксацію. А інфляція переважно спровокована девальвацією, частково накручена податками, спадом і, нарешті, «накаркана» галасливими», - сказав Литвицький, і зазначив, що не виважені, небезпечні і передчасні заяви щодо обмінного курсу, цін, економічної активності накручують негативні очікування ринку.

Радник нагадав, що Нацбанк поточного місяця підвищив облікову ставку і робочі ставки з надання ліквідності банкам, підкреслюючи, що це тимчасовий захід, покликаний знизити інфляцію і сприяти зміцненню фінансової бази банків, а надалі Нацбанк знову знизить ставки. «Якщо б у 2011-2013 роках своєчасно знижували ставки, то поточне їх підвищення не було би різким», - зазначив Литвицький. За його словами, готуються заходи щодо зниження інфляції, орієнтовані на посилення монетарної політики, проте їх ефективність залежатиме від успішного вирішення бюджетних проблем.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета прогнозує, що у 2014 році ВВП може знизитися на 3%, а зростання його варто очікувати з 2015 року.

Міжнародний валютний фонд відкликав макропрогнози розвитку української економіки через кризу.

Світовий банк прогнозує зниження ВВП України на 3% у 2014 і зростання 3% у 2015. Інфляція за оцінками Світового банку в 2014 році становитиме 15%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

322