Женевська угода не відкрита для інтерпретації, в ній немає неточностей і вона є обов'язковою для виконання сторонами. Про це заявив державний секретар США Джон Керрі на спеціальному засіданні Державного департаменту 24 квітня, повідомляє прес-служба зовнішньополітичного відомства США.

«Минув тиждень відтоді, як Сполучені Штати, Європейський Союз, Росія та Україна зустрілися в Женеві. Зустріч відбулася після телефонної розмови між президентом РФ Володимиром Путіним і президентом США Бараком Обамою, під час якої обидва лідери висловили бажання уникнути подальшої ескалації ситуації в Україні», - зазначив він.

«Ми зустрілися в Женеві з чіткою місією: поліпшити умови безпеки і знайти політичні рішення конфлікту, що загрожує суверенітету та єдності України. І тут, у Женеві, Верховний представник ЄС Кетрін Ештон і я ясно дали зрозуміти, що Росія і Україна повинні були продемонструвати більше, ніж красиві слова. Їм потрібно було зробити конкретні дії, щоб виконати свої зобов'язання», - зауважив Керрі, повідомляє «УНІАН».

Держсекретар зазначив: «Проста реальність: ви не можете врегулювати кризу, якщо тільки одна сторона готова зробити все необхідне для уникнення конфронтації. Кожен день, відтоді, як ми залишили Женеву - кожен день, аж до сьогоднішнього дня, коли Росія спрямувала броньовані батальйони впритул до кордонів Луганської області, світ став свідком історії двох країн, країн з абсолютно різним розумінням дотримання міжнародних угод».

«Через тиждень, зрозуміло, що тільки одна сторона, одна країна, тримає свого слова. А для тих, хто хоче створити сірі зони з чорних, або знайти прописаний дрібним шрифтом грубий спосіб, щоб виправдати грубі дії, давайте дивитися реально - Женевська угода не відкрита для інтерпретації. У ній немає неточностей. Це не суб'єктивно. Це - обов'язково. Те, про що ми домовилися в Женеві, настільки ж ясно, як і конкретно», - підкреслив Керрі.

Як раніше повідомляв ForUm, за підсумками зустрічі Україна-ЄС-США-Росія, яка відбулася в Женеві 17 квітня, було досягнуто низку домовленостей, зокрема, щодо звільнення захоплених будівель в Україні та роззброєння незаконних збройних формувань.

21 квітня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що влада в Києві грубо порушує Женевські домовленості. Того ж дня МЗС України заявило, що Росія не виконує Женевські домовленості.

24 квітня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що США перевертають Женевські угоди щодо врегулювання ситуації в Україні «з ніг на голову».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

157