У зв'язку з різким підвищенням курсу іноземної валюти і супутніми економічними проблемами в Україні склалася катастрофічна ситуація з поверненням валютних кредитів. Про це під час прес-конференції заявила голова громадської організації позичальників «Правдива країна» Ярослава Авраменко.

«На жаль, наразі можливості позичальників щодо виконання фінансових зобов'язань абсолютно не збігаються з бажаннями їх виконувати. Катастрофічний курс валют позбавляє людей можливості робити що-небудь щодо своїх фінансових зобов'язань. Ми розуміємо, що це вже не просто біда, катастрофа, тому що точка неповернення тут вже пройдена і зробити щось самотужки, лише своїми силами неможливо. Якщо зараз не домовитися, посадивши за стіл переговорів представників влади, комерційних банків та позичальників, то буквально через кілька місяців у країні почнеться фінансовий колапс», - повідомила вона.

Варто зазначити, що, за даними організації, яка включає в себе власників проблемних валютних кредитів зі всієї України, більшість із них не відмовляються від своїх зобов'язань перед банками, але не мають фізичної можливості виплатити збільшені в кілька разів кредити.

Для вирішення проблеми позичальники звертаються до голови Верховної Ради, в.о. Президента України, голови НБУ, прем'єр-міністра та голови Верховного Суду зі своїми вимогами і пропозиціями. Керівництву країни пропонують розробити і впровадити механізм переведення всієї суми проблемного валютного кредиту в гривню за курсом НБУ на дату підписання кредитного договору з фіксованою відсотковою ставкою, яка діяла на той час для гривневих іпотечних договорів. Також позичальники вимагають ввести тимчасовий мораторій на відчуження банками заставного майна мінімум до 1 січня 2017 року, зарахувавши при цьому виплачені пеню і штрафи в тіло кредиту. На думку громадських активістів, зараз необхідно припинити зобов'язання перед банками тих позичальників, які передали заставне майно або реалізували його на користь банку зі списанням пені і штрафів. Ще один пункт - заборонити банкам переуступати кредитні договори нефінансовим організаціям, які не мають валютної ліцензії. При цьому НБУ, на думку позичальників, має припинити рефінансування комерційних банків до здійснення ними реструктуризації кредитних договорів.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

453