США перевертають Женевські угоди щодо врегулювання ситуації в Україні «з ніг на голову». Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

«Росія буде твердо сприяти деескалації конфлікту на основі погодженого в Женеві, але тут не може бути якихось односторонніх вимог, а нам намагаються їх висувати. Насамперед, маю на увазі США, в яких взагалі приголомшлива здатність усе перевертати з ніг на голову», - сказав він на Форумі молодих дипломатів країн СНД.

За його словами, в Женеві домовилися, що як перший крок потрібно припинити насильство, амністувати протестувальників, почати роззброєння незаконних збройних формувань і розпочати всеосяжний конституційний процес.

«Замість того, щоб змусити своїх підопічних у Києві, а на них американці чинять вирішальний вплив, у цьому багато хто міг неодноразово переконатися, почати виконувати ці домовленості і, насамперед, розблокувати незаконно зайняті будівлі, вони як і раніше в Києві не до кінця звільнені, як і раніше існує Майдан, який продовжують зміцнювати - замість автомобільних шин там встановлюють бетонні блоки, і ніхто не збирається розходитися», - заявив міністр, повідомляє «УНІАН».

Як сказав Лавров, «США заявляють, що все, що робить влада України, - є легітимним, а Майдан отримав ліцензію від уряду, щоб залишатися на своєму місці, будівлі не звільняються».

«Замість цього нам кажуть, що ви - Росія - зобов'язані звільнити адміністративні будівлі, насамперед у Донецьку, Луганську, Слов'янську та інших містах сходу України. Більш того, представники Держдепу, зокрема Вікторія Нуланд, заявляють, що в Женеві 17 квітня домовилися про те, що сепаратисти повинні залишити будівлі на сході. Це просто брехня, цього не могло бути написано, тому що ми просували підхід, який забезпечує одночасність процесу й рівні зобов'язання сторін щодо звільнення будь-яких незаконно зайнятих будівель, роззброєння всіх незаконних збройних формувань», - сказав він.

Лавров упевнений, що ескалацію почала в Україні нинішня влада, яка здійснила, за його словами, «збройний державний переворот», «потоптала угоди від 21 лютого» і «скинула Віктора Януковича».

«Претензії пред'являти нам про те, що ми підписалися в Женеві під чимось, що легітимізує дії нинішнього режиму і вимагає деескалаційних кроків тільки від сходу, - це просто брехня. Ми будемо наполягати на повазі Женевських угод і будемо категорично відкидати спроби їх спотворювати і ще нав'язувати світовій громадській думці враження, ніби в Женеві домовлялися про те, про що говорять США. Це не так. У принципі, американська пропагандистська машина спрямована на те, щоб спотворити картину того, що відбувається в Україні, і оббрехати РФ», - вважає Лавров.

Як раніше повідомляв ForUm, за підсумками зустрічі Україна-ЄС-США-Росія, яка відбулася в Женеві 17 квітня, було досягнуто низку домовленостей, зокрема, щодо звільнення захоплених будівель в Україні та роззброєння незаконних збройних формувань.

21 квітня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що влада в Києві грубо порушує Женевські домовленості. Того ж дня МЗС України заявило, що Росія не виконує Женевські домовленості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

301