Для будівництва нової мережі цифрового мовлення Концерну РРТ може знадобитися близько 3 млрд грн. Ці кошти не закладені в державному бюджеті, з урахуванням наявного дефіциту, видаткова частина для цих цілей навряд чи буде збільшена, а можливість залучення кредиту під державні гарантії сумнівна.

Таку думку висловив генеральний директор оператора цифрової телемережі компанії «Зеонбуд» Віктор Галич, коментуючи відповідні ініціативи Концерну РРТ. «Якщо піти шляхом отримання кредиту у Світового банку, то треба буде виконати обов'язкову умову - надати державну гарантію повернення коштів. У той же час Міністерство фінансів наполягає на різкому скороченні всіх державних програм, які передбачають держгарантії, оскільки вони завжди були причиною численних корупційних схем. Тому Концерну необхідно буде підготувати дуже якісний бізнес-план», - зазначив Галич.

Він також додав, що у такому бізнес-плані Концерну доведеться врахувати особливості своєї методики визначення покриття цифрової мережі. «За методикою Концерну, покриття мережі «Зеонбуд» становить 60%. Витрати на будівництво склали 134 млн доларів. Концерн планує будувати мережу на 95 % покриття та з можливістю гарантованого прийому сигналу в квартирах 1-го поверху багатоповерхової забудови. Для реалізації такого проекту потрібно близько 300 млн доларів. Що значно ускладнить завдання Концерну щодо отримання необхідного кредиту», - сказав гендиректор «Зеонбуду».

Галич вважає, що при захисті бізнес-плану для отримання кредиту Концерн може зіткнутися з проблемою обґрунтування повернення кредиту. «Зараз Концерн заявляє, що дасть тарифи нижчі в 2 рази, ніж у «Зеонбуду», і через три роки вийде на самоокупність, тобто його доходи стануть дорівнюють витратам. За цей час 3 млрд грн кредиту приростуть відсотками. У Мінекономіки виникне резонне питання, а коли ж буде повернутий сам кредит?» - вважає Галич.

Також, за його словами, залишається відкритим питання наявності радіочастот для будівництва нової мережі. «Гостро постане питання наявності радіочастот, точніше сказати, їх повної відсутності. Частотним плануванням передбачено вісім мультиплексів, але це лише умовні назви, за ними немає вільних частот. Вони усі зайняті чинним аналоговим телебаченням. А судячи з планів Концерну, їм потрібно не менше 800 частотних присвоєнь. Відверто кажучи, ми не розуміємо, де їх можна взяти. Концерн пропонує спочатку вимкнути аналогове телебачення, а потім побудувати цифрову мережу. Але будівництво мережі потребує часу, так й для підключення до мережі телеглядачеві потрібні час і гроші. Питання, чи готові телекомпанії зникнути з ефіру на цей необмежений період часу? Особливо, якщо інші телекомпанії, їхні конкуренти, залишаться в ефірі», - сказав гендиректор «Зеонбуду».

Він зазначив і неминучі труднощі при проходженні міжнародної координації частот у зв'язку з геополітичною ситуацією та наявністю декількох тисяч кілометрів сухопутного кордону з проблемною державою-сусідом.

Крім того, додав Галич, необхідно враховувати і можливі проблеми при роботі з некодованим сигналом. «По-перше, це облік кількості телеглядачів, які мають доступ до мережі. Телекомпаніям уже недостатньо того, що ви просто ретранслюєте сигнал в ефір, їм треба знати кількість телеглядачів, які мають доступ до мережі. У «Зеонбуду» зараз це дуже просто: телеглядач купує приймач, який обов'язково зареєстрований в білінгу головної станції. Без цієї реєстрації приймач не зможе працювати з мережею, тобто ми знаємо кількість абонентів, що підключилися до мережі приймачів з точністю до однієї штуки.

По-друге, для проектованої мережі в 95% потрібна обов'язкова роздача сигналу через супутник. Усі телекомпанії мають договори з правовласниками контенту, де в більшості випадків заборонена роздача програм через супутник у некодованому вигляді», - підкреслив він.

У «Зеонбуді» вважають спірною і ідею використання старих аналогових вітчизняних передавачів для будівництва сучасної цифрової мережі. «Ми не ризикнули будувати нову мережу на основі старого обладнання і зараз раді цьому рішенню, тому що телекомпанії вкладають великі гроші в якість картинки, і їхні вимоги до мережі мовлення справедливо посилюються», - сказав Галич.

Він підкреслив, що компанія «Зеонбуд» готова надати Концерну РРТ будь-яку консультаційну допомогу для мінімізації негативних наслідків фінансових і технічних складнощів, які можуть виникнути при будівництві державної цифрової мережі.

Нагадаємо, раніше Концерн РРТ заявив про намір побудувати паралельну до існуючої цифрову мережу, права власності на яку належатимуть державі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

159