Кабінет Міністрів ухвалив рішення про усунення від виконання обов'язків керівників трьох установ для відбування покарань. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході брифінгу повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

Він нагадав, що напередодні Європейська комісія з протидії катуванням спрямувала Україні звіт про ситуацію в нашій країні за минулий рік. І сьогодні, за його словами, уряд прийняв рішення щодо оприлюднення цього звіту. Він зазначив, що йдеться про ті факти катувань, нелюдського поводження у в'язницях, СІЗО, які мали місце минулого року і були зафіксовані міжнародними експертами.

«В ході обговорення звіту рішення уряду було одностайним: доручити Мін'юсту та правоохоронним органам усунути керівників СІЗО і в'язниць, де були зафіксовані такі факти, а також порушити кримінальні провадження з метою притягнення цих людей до відповідальності», - заявив міністр.

Так, у звіті фігурує Виправна колонія №3 у Кривому Розі, Одеський, Дніпропетровський СІЗО.

«Станом на сьогодні від виконання обов'язків усунуті керівники цих установ. Туди зі службовою перевіркою виїхали співробітники пенітенціарної служби України та Міністерства юстиції. Буде встановлено, зокрема, коло причетних осіб. Щодо них будуть прийняті кадрові рішення.

Також, за словами Петренка, було прийнято рішення створити спеціальну комісію при Міністерстві юстиції, до якої увійдуть народні депутати, представники правозахисних громадських організацій, співробітники Мін'юсту, пенітенціарної служби. «Ця спеціальна комісія матиме право доступу до затриманих й ув’язнених у будь-яких в'язницях і СІЗО», - повідомив він.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206