Офіційна статистика щодо рівня інфляції дещо прикрашена. Про це в коментарі Forum'у заявив колишній член Наглядової ради НБУ, народний депутат кількох скликань Василь Горбаль.

«Що стосується рівня інфляції, то тут усе досить складно, адже не тільки щодо курсу, а й щодо інших аспектів ще немає статистики за останні два місяці. З одного боку мала місце дефляція, з іншого - зростання цін, зниження споживчого попиту. Відбувається спотворення статистики», - сказав він.

Політик додав, що заява міністра соцполітики про наміри уряду провести індексацію мінімальних зарплат і пенсій на рівень інфляції не є новою соціальною ініціативою, а лише спрямована на виконання вимог законодавства України. «Індексація на рівень інфляції - це пряма норма закону. Свого часу парламентарії дуже пишалися, що прописали й зафіксували її», - нагадав він.

Крім того, Горбаль зазначив, що поки не розуміє, наскільки реально Держстат відображає сьогоднішню ситуацію в країні, але складається враження, що її прикрашають. «Якщо подивитися на роботу банківської системи, на цифри, видно, що все складніше. Давайте хоча б візьмемо аналіз зниження перевезень залізничним транспортом. Якщо перевезення впали в три рази, то це ж не кілька відсотків», - акцентував він.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

152