На вітчизняних підприємствах скорочують працівників через відсутність ринків збуту продукції. Таку думку в коментарі Forum'у висловила член Громадської ради Майдану, керівник Інституту практичної політики Богдана Бабич.

«Хвиля безробіття дійсно є в Україні. На підприємствах йдуть скорочення, тому що немає ринків збуту, немає виробництва продукції. Це очевидно. На ринку праці багато проблем», - сказала Бабич.

Але, за її словами, є й інша тенденція.

«Наш ринок переорієнтовується на вітчизняного виробника. Російські товари перестали купувати, і вітчизняний виробник отримав можливість для реалізації свого товару. Адже раніше були з цим проблеми», - нагадує політолог.

При цьому Бабич додала, що на ринок праці в Україні впливає політична ситуація. «І поки вона не заспокоїться, складно буде говорити про створення нових робочих місць, інвестиції і т.д. Всі чекають, поки політична ситуація заспокоїться. Держстат применшує показники безробіття, стверджуючи, що у нас все безхмарно. Робочі місця не з'являються. Реально деякі підприємства стоять, кількість підприємців зменшилася, що означає надходження менших податків у скарбницю. Найближчим часом нічого радісного нас не чекає, адже доходи українців зменшаться», - прогнозує вона.

«Але у нас змінилися ціннісні орієнтири. Для людей менш важливими стали великі доходи. Вони хочуть змінити систему і принести позитивні зміни для країни», - резюмує Бабич.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188