Уряд України закликає всі сторони Женевських домовленостей виконати свої зобов'язання, повідомили в Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України.

«З часу ухвалення Женевських домовленостей минуло вже п'ять днів. Відразу після досягнення згоди про першочергові кроки, спрямовані на відновлення безпеки в східних регіонах України, уряд сумлінно початок їх виконання», - наголошується в повідомленні.

Звертаючись до громадян, які підбурюються російськими спецслужбами, які для відстоювання своєї точки зору обрали шлях насильства і силових захоплень, в уряді зазначили: «Українська влада готова вислухати всі законні політичні вимоги українців на Сході і на Заході. І не тільки вислухати, але й піти назустріч». При цьому в уряді закликають «виконати Женевські домовленості, які укладені між Україною, Росією, США та Європейським Союзом».

Як наголошується в повідомленні, «уряд зробив конкретні кроки, якими почав виконання своєї частини домовленостей. Була призупинена активна фаза антитерористичної операції».

«Головне завдання уряду - захист мирних громадян від збройних бандформувань. Саме в такому форматі працюватимуть українські правоохоронні органи і силові структури. Армія має тільки один наказ - захищати громадян України, як цього вимагає закон і військова присяга. На жаль, саме мирні жителі стають жертвами приїжджих кримінальних гастролерів і терористів, які прикриваються політичними гаслами. Останній приклад - жахливе вбивство двох осіб, тіла яких, понівечені тортурами, знайшли в Донецькій області. Один із цих загиблих - депутат Горлівської міської ради від партії «Батьківщина», - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що «уряд схвалив і вніс у Верховну Раду законопроект про звільнення від відповідальності учасників масових заворушень, які складуть зброю і звільнять захоплені адміністративні будівлі. Відповідно до Женевських домовленостей, така амністія не поширюватиметься лише на тих, хто скоїв тяжкі злочини, хто вбивав і катував людей».

Уряд ініціював проведення конституційної реформи на принципах децентралізації та розширення повноважень регіонів. «Вже проведено розширене засідання парламентської конституційної комісії із залученням представників усіх політичних сил і регіонів. Ухвалено розпорядження про широке громадське обговорення майбутніх конституційних змін. Цей процес уже почався, і ми закликаємо долучитися до нього всіх, хто хоче змінити наявну систему влади в Україні. Ми пропонуємо мирний і легітимний шлях до цього: подавайте власні пропозиції змін до Конституції. Уряд почує. Але ще до запровадження конституційних змін ми готові почути думки мешканців регіонів про те, кого вони вважають гідним ці регіони очолювати», - підкреслюється в повідомленні.

За даними Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерство внутрішніх справ України і Служба безпеки України продовжують вилучати нелегальну зброю у населення: «Уряд послідовно роззброює всі радикально налаштовані рухи, організації й сектори, які порушують закон. Вже вилучено майже 6 тисяч одиниць стрілецької зброї. На Майдані Незалежності та на Хрещатику абсолютно вільна й безпечна атмосфера. Там нікого не переслідують за етнічною чи мовною ознакою, не складають «чорних списків»». «Запрошуємо приїхати і переконатися», - зауважується у повідомленні.

При цьому наголошується, що «уряд гарантує захист і закріплення спеціального статусу для російської мови. Територіальні громади самі визначатимуть обсяг прав, який вони будуть надавати російській чи будь-якій іншій мові».

Уряд рішуче засуджує будь-які прояви антисемітизму, ксенофобії і нетерпимості. За фактом розповсюдження листівок антисемітського характеру в Донецьку уже ведеться розслідування Служби безпеки.

Парламентська коаліція звернулася до всіх політичних сил із закликом підписати Меморандум порозуміння задля врегулювання ситуації на Сході України. Уряд нагадує українцям усіх областей: у вас законно обрані представники в парламенті. Звертаємося до незадоволених у східних областях: примусьте своїх депутатів працювати і відстоювати ваші інтереси. У них для цього є всі законні можливості.

«Ми зробили наші перші кроки назустріч. Ми очікуємо конкретних кроків з боку тих, хто незаконно утримує будівлі і заручників», - наголосили в уряді.

Також наголошується, що українська сторона підтримує провідну роль Організації з безпеки і співробітництва в Європі у сприянні негайної реалізації цих заходів. З представниками ОБСЄ та зі сторонами Женевських домовленостей на щоденній основі ведуться консультації на високому рівні, включаючи рівень прем'єр-міністра України, який прийняв керівника Спеціальної спостережної місії ОБСЄ.

Уряд також звертається до іншого учасника Женевських домовленостей - Російської Федерації: «Українська сторона закликає виконати російську частину домовленостей». Уряд закликає забрати війська з української території, і звертає увагу на важливість публічного відмежування від підтримки тероризму і сепаратизму». «Звертаємося до Росії закликати своїх прихильників, які здійснюють протизаконні дії на території України, припинити насильство і звільнити заручників і захоплені будівлі. Хочемо вірити, що домовленості з Росією гідні витраченого на них паперу», - зазначили в уряді.

Як раніше повідомляв ForUm, чинний голова ОБСЄ Дідьє Буркгальтер схвалив зроблені Україною перші кроки щодо реалізації Женевських домовленостей.

За підсумками зустрічі Україна-ЄС-США-Росія, яка відбулася в Женеві 17 квітня, було досягнуто низку домовленостей, зокрема, щодо звільнення захоплених будівель в Україні та роззброєння незаконних збройних формувань.

19 квітня на тлі домовленостей про деескалацію, досягнутих напередодні в Женеві, Росія визнала посилення свого військового контингенту поблизу кордонів з Україною.

21 квітня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що влада в Києві грубо порушує Женевські домовленості. Того ж дня МЗС України заявило, що Росія не виконує Женевські домовленості.

Помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд вважає, що протестувальники, які захопили будівлі в Києві, мають усі необхідні для цього дозволи, зокрема, з боку влади.

Дислокація українських військ у Донецькій області це право України як суверенної держави, вважає представник німецької верифікаційної організації, полковник Аксель Шнайдер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

467