Уряд України робить першочергові кроки з метою деескалації ситуації у східних областях України та реалізації домовленостей за результатами чотиристоронньої зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств України, РФ, США та ЄС, яка відбулася 17 квітня в Женеві. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Зокрема, припинена активна фаза проведення антитерористичної операції, головним завданням якої є гарантування периметра безпеки від озброєних сепаратистів і вжиття заходів щодо уникнення жертв серед цивільного населення.

Крім того, Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні 17 квітня прийняв розпорядження «Про організацію проведення обговорення положень змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади».

«У цьому документі, міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, обласним, Київській міській державній адміністрації доручено організувати й забезпечити до 1 жовтня 2014 року обговорення відповідних поправок до Конституції із залученням органів місцевого самоврядування, їхніх асоціацій, громадськості, наукових та ділових кіл.

У МЗС нагадали, що 1 квітня Кабмін затвердив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, основною ідеєю якої є децентралізація влади в країні, суттєве розширення повноважень територіальних громад, зміна системи управління на обласному та районному рівнях.

Також у міністерстві зазначили, що уряд підготував проект закону про амністію учасників масових заворушень у східних областях, що поширюватиметься на тих протестувальників, які складуть зброю і звільнять захоплені адміністративні будівлі, крім тих осіб, які підозрюються у скоєнні тяжких злочинів.

У відомстві додали, що МВС і СБУ продовжать реалізацію чинної активної кампанії з вилучення нелегальної зброї у населення.

«Україна закликає сторони женевських домовленостей докласти максимальних зусиль для деескалації ситуації на сході України, де сьогодні спостерігається високий рівень загрози життю і безпеці громадян», - підсумували в МЗС.

Нагадаємо, за підсумками зустрічі Україна-ЄС-США-Росія в Женеві було досягнуто ряд домовленостей, зокрема, щодо звільнення захоплених будівель в Україні та роззброєння незаконних збройних формувань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

811