Міністерство закордонних справ України стурбоване зверненням придністровського парламенту до Російської Федерації з проханням про визнання незалежності Придністров'я.

Про це йдеться в коментарі Департаменту інформаційної політики МЗС України, переданому Forum'у.

«Глибоку стурбованість викликає звернення так званої Верховної Ради Придністровського регіону Республіки Молдова до одного з гарантів і посередників у придністровському врегулюванні, а саме до Російської Федерації, з проханням про визнання незалежності Придністров'я», - йдеться в документі.

Посилаючись на результати визнаного міжнародним співтовариством так званого «референдуму», організованого в Придністров'ї у вересні 2006 року, Тирасполь ставить під питання процес мирного врегулювання придністровського конфлікту та територіальну цілісність Республіки Молдова.

«Україна протягом тривалого часу виражає солідарну з іншими учасниками переговорного процесу позицію, яка полягає в необхідності використання виключно мирних способів політичного врегулювання конфлікту на основі збереження суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова з наданням особливого гарантованого статусу Придністровському регіону в складі єдиної Молдови», - нагадали в МЗС.

Така позиція знайшла одностайну підтримку всіх держав-членів ОБСЄ у заяві, прийнятій, зокрема, за підсумками засідання міністрів закордонних справ ОБСЄ, яке відбулося 5-6 грудня 2013 року в Києві.

У відомстві переконані, що складна соціально-економічна ситуація в Придністров'ї, спричинена штучною самоізоляцією, може бути вирішена не шляхом конфронтації за сумнівними сценаріями, а прийняттям європейського вибору, який запропонований громадянам на обох берегах Дністра і передбачає свободу пересування, модернізацію економіки, європейські стандарти безпеки та добробуту.

«Україна підтверджує цю послідовну позицію і закликає всіх учасників переговорного процесу в рамках формату «5+2» уникати будь-яких кроків, які можуть негативно вплинути на переговори і дестабілізувати ситуацію в регіоні», - підсумували в МЗС.

Як раніше повідомляв ForU'm, депутати Верховної ради Придністров'я прийняли звернення до ООН, ОБСЄ і влади Росії з проханням про визнання незалежності Придністровської молдовської республіки.

Раніше Придністров'я попросило прийняти його до складу Російської Федерації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

294