Симоненко: КПУ требует от правительства   рассекретить переговорный процесс   с МВФ
 
На тлі президентської виборчої кампанії і протистояння на Південному Сході країни на другий план відійшли дуже важливі питання відносин України і Міжнародного валютного фонду. Про це повідомив лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко.

Лідер Компартії зазначив, що уряд нині намагається не афішувати інформацію, які саме умови висуває МВФ Україні. Симоненко нагадав, що ще у березні поточного року в інформаційному просторі з'явилися повідомлення про якихось 10 вимог МВФ до України, пов'язаних з наданням кредитів, повідомляє «ГолосUA».

Так, ці вимоги, за його словами, зводилися до зменшення соціальних зобов'язань держави, ліквідації різних форм соціальних гарантій, лібералізації економічних відносин.

Зокрема, МВФ висував такі умови:

1. Підвищити пенсійний вік - на 2 роки для чоловіків, на 3 - для жінок. Ліквідувати право на достроковий вихід на пенсію і принцип «рік за два на небезпечних підприємствах.

2. Ліквідувати інститут спеціальних пенсійних допомог, які виплачуються вченим, державним службовцям, керівникам державних підприємств. Обмежити пенсії пенсіонерам, які працюють.

3. Підвищити ціну на газ для комунальних підприємств на 50%, для приватних споживачів – у 2 рази. Збільшити вартість електрики на 40%. Допустити зростання тарифів ЖКГ, відповідно, зростання цін на газ. Збільшити акциз на бензин на 60 євро.

4. Скасувати пільги і підвищити податки на транспорт на 50%. Не підвищувати прожитковий мінімум, балансувати соціальну ситуацію за рахунок субсидій.

5. Приватизувати всі шахти і скасувати всі субсидії. Скасувати пільги для підприємств ЖКГ, транспорту та іншого. Скасування державної підтримки пологів, безкоштовного харчування, підручників.

6. Обмежити практику спрощеного оподаткування. Скасувати практику пільг за ПДВ у сільській місцевості. Зобов'язати аптеки та фармацевтів платити ПДВ.

7. Скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Скасувати субсидії для виробників свинини і курятини.

8. Скоротити кількість міністерств до 14. Залишити лише одного віце-прем'єра. Скасувати посаду міністра Кабінету міністрів. Підпорядкувати всі державні органи міністерствам. Податкова адміністрація, митниця, фонд держмайна повинні увійти в міністерство фінансів.

9. Обмежити оплату праці у держсекторі.

10. Допомоги із безробіття повинні нараховуватися тільки після мінімального періоду в 6 місяців пошуку роботи. Оплачувати лікарняний, тільки починаючи з третього дня хвороби.

«Деякі позиції з цього списку - підвищення ціни на газ для населення і підприємств, відмова від підвищення прожиткового мінімуму, введення оплати ПДВ на ліки - вже виконані. Про інші вимоги поки уряд мовчить, бо боїться соціального вибуху», - підкреслив Симоненко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185