Секретар Міжнародного кримінального суду (МКС) отримав від уряду України заяву про визнання його юрисдикції щодо злочинів, які, як стверджується, були скоєні на її території в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Заяву було подано відповідно до статті 12(3) Римського статуту міжнародного договору, який слугує Статутом Міжнародного кримінального суду.

Стаття гласить, що якщо «вимагається визнання юрисдикції державою, яка не є учасником цього Статуту, ця держава може за допомогою заяви, наданої Секретарю, визнати здійснення Судом юрисдикції стосовно цього злочину. Держава, що визнає, співпрацює із Судом без будь-яких затримок чи винятків...».

Це означає, що тепер Міжнародний кримінальний суд має право розслідувати можливі злочини, які, як стверджується, були скоєні у зазначений період.

Однак визнання юрисдикції МКС не веде автоматично до початку розслідування. Прокурор МКС повинен буде вирішити, чи є надана інформація достатньою для порушення справи і звернутися з відповідним проханням до суддів, повідомляє «УНІАН».

Навіть якщо почнеться розслідування, прокурор повинен буде вирішити на підставі отриманих доказів, чи варто просити суддів про видачу ордерів на арешт або повісток для явки в суд особам, обвинуваченим у скоєнні злочинів, що підпадають під юрисдикцію МКС.

Компетенція МКС поширюється на найбільш тяжкі міжнародні злочини. Вона обмежена злочинами геноциду, агресії, злочинами проти людяності та військовими злочинами. Їх визначення містяться в договорі про створення Суду - Римському статуті.

На сьогодні Римський статут ратифікували 122 держави.

Держава може ухвалити рішення ратифікувати Римський статут або зробити заяву відповідно до статті 12 (3) Статуту про визнання юрисдикції Суду щодо конкретного злочину. З проханням про порушення справи до МКС може звернутися також Рада Безпеки ООН.

Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але поки що не ратифікувала цей документ.

Нагадаємо, 25 лютого 2014 року Верховна Рада України ухвалила рішення звернутися в Міжнародний кримінальний суд із закликом встановити та притягнути до відповідальності вищих посадових осіб України за злочини проти людяності під час мирних акцій протесту громадян з 30 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

У справі про масовий розстріл демонстрантів фігурує понад 50 підозрюваних .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225