Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу відкинув ідею попередньої оплати Україною за постачання російського газу як таку, що може негативно вплинути на безпеку російського газового транзиту українською територію в Європу, і закликав до більшої прозорості газових відносин України і Росії.

Про це йдеться у листі-відповіді Баррозу на ім'я президента Росії Володимира Путіна, який попередив про проблеми в газових відносинах з Києвом у листі від 10 квітня, спрямованому лідерам 18 країн ЄС.

«Співпраця між Європейським Союзом і Російською Федерацією в енергетичній галузі ґрунтується на спільних інтересах... Контрактна надійність Російської Федерації як постачальника газу на кону в цій справі. У вашому листі ви вказуєте на непогашені борги «Нафтогазу України» як причину для «Газпрому» перейти на режим передоплати, який може - у разі відсутності оплати - спонукати «Газпром» до часткового або повного припинення постачання газу Україні», - пише Баррозу, повідомляє «УНІАН».

«Такий розвиток є причиною серйозної стурбованості, оскільки він принесе перебої постачання Європейському Союзу та іншим країнам-партнерам і стосуватиметься закачування газу в сховища в Україні на найближчу зиму. Що стосується постачання в Європу, то хочу нагадати про контракти між європейськими компаніями і «Газпромом». Тому це обов'язок «Газпрому» переконатися, що обумовлені обсяги газу, що постачаються згідно із контрактами», - додає президент Єврокомісії.

Баррозу нагадав, що постачання газу до Євросоюзу та України тісно переплетені, і зазначив, що ЄС готовий обговорювати, як виконуються контракти, з усіма сторонами на основі ринкових цін, міжнародних норм і правил з тим, щоб переконатися, що транзит через українську територію, закачування газу в сховища України і постачання газу Україні здійснюються прозорим і надійним чином.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що борг України за постачання російського газу в 2013 році становить 1,45 млрд дол., за лютий - 261 млн дол., за березень - 550 млн дол.

«Газпром» оцінює борг «Нафтогазу» за спожитий російський газ, з урахуванням березневих постачань, у 2,2 млрд дол.

Путін минулого тижня спрямував листи 18 країнам ЄС - головним чином клієнтам «Газпрому», попереджаючи про українські газові борги і можливі проблеми з постачанням газу до Європи через Україну.

17 квітня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не переходитиме на систему передоплати за газ для України ще місяць.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1242