Європейський парламент закликає Раду Європи посилити другий етап санкцій проти Росії у зв'язку з останніми подіями в Україні. Про це йдеться у резолюції Європарламенту, ухваленій сьогодні, 17 квітня 2014 року, у Страсбурзі (Франція).

Як повідомив депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський, «за» проголосували 437 депутатів, «проти» - 49, утрималися - 85, передає «РБК-Україна».

«(Європарламент) знову наголошує на необхідності для ЄС та його держав-членів бути єдиними в діалозі з Росією; вважає, що нинішня ситуація вимагає від Ради (ЄС) посилити програму другого етапу санкцій і бути готовою до третього етапу (економічні санкції), які повинні бути негайно застосовані; ще раз повторює свій заклик до Ради негайно застосувати ембарго на зброю та технології подвійного застосування», - наголошується в резолюції.

Євродепутати закликають вжити заходів проти російських компаній та їхніх дочірніх підприємств, особливо в енергетичному секторі, і російських інвестицій та активів у ЄС, а також до перегляду всіх домовленостей з Росією з метою їх можливого призупинення.

Також ЄП закликає до запровадження економічних, торговельних і фінансових обмежень щодо Криму та його сепаратистського керівництва; вважає, що ці обмеження повинні бути реалізовані якомога скоріше на основі проведеного Єврокомісією аналізу правових наслідків приєднання Криму.

В ухваленому документі Європарламент жорстко засуджує подальшу дестабілізацію і провокації на сході та півдні України, виключаючи можливість підготовки до "незаконних" референдумів за прикладом Криму. Євродепутати попереджають, що дії проросійських озброєних сепаратистів під керівництвом російських спецслужб можуть бути використані РФ як привід для військового втручання, зриву президентських виборів і форсування федералізації з метою поділу України.

У зв'язку з цим ЄП закликає Росію негайно припинити підтримку озброєних сепаратистів, які захопили урядові будівлі в Слов'янську, Донецьку та інших містах, припинити провокації, спрямовані на розпалювання заворушень і подальшу дестабілізацію ситуації, забрати свої збройні сили від східного кордону України і працювати в напрямі мирного врегулювання кризи політичними і дипломатичними засобами.

При цьому євродепутати висловлюють свою повну підтримку і солідарність з урядом України, а також вітають його стриманість у розв'язанні кризи і нагадують, що українська влада має повне право використовувати всі необхідні заходи, включаючи право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН.

Водночас ЄП застерігає Росію від використання законного права України захищати свою територіальну цілісність як привід для початку повномасштабного військового вторгнення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

693