Президент Росії Володимир Путін назвав південно-східну Україну «Новоросією» і вимагає забезпечити права росіян у цих регіонах. Про це він сказав у ході «прямої лінії» з росіянами.

«Компроміс повинен бути знайдений не між третіми гравцям, а між різними політичними силами всередині самої України. Це ключове питання, з боку ми можемо це підтримувати і супроводжувати. З приводу того, що спочатку - референдум щодо Конституції і потім вибори, чи спочатку потрібно стабілізувати ситуацію за допомогою виборів, а потім провести референдум», - сказав Путін.

«Питання навіть не в цьому, питання в тому, щоб забезпечити законні права та інтереси росіян і російськомовних громадян південного сходу України. Нагадаю, користуючись термінологією царських часів - це «Новоросія», і Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одеса не входили до складу України в царські часи. Це всі території, які були передані в Україну у 20-ті роки радянським урядом. Навіщо вони це зробили, Бог їх знає», - заявив він, повідомляє «УНІАН».

Путін зазначив, що території стали частиною України, а народ там залишився.

«Так, вони громадяни України, але вони повинні бути рівноправними громадянами своєї країни», - сказав він.

За його словами, не важливо, що буде спочатку - референдум щодо децентралізації чи федералізації, а потім - вибори президента України.

«Питання в гарантії. Нам потрібно спонукати їх до того, щоб було знайдено вирішення питання, де гарантії? І жителі сходу та півдня України також запитають і нас, і сьогоднішніх правителів у Києві: добре, будуть вибори 25 (травня), ви хочете, щоб ми їх визнали, завтра ви забудете і надішлете до нас у Донецьк, Луганськ, Харків чергового олігарха», - сказав Путін і додав, що на це треба знайти відповідь.

Нагадаємо, виконувач обов'язків президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов допускає проведення всеукраїнського референдуму щодо питання державного устрою країни одночасно з проведенням позачергових президентських виборів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

853