Верховна Рада визначила порядок відновлення прав осіб, депортованих із території України за національною ознакою.

За ухвалення в цілому законопроекту № 0921 проголосувало 238 депутатів за 226 мінімально необхідних.

Рада визначила статус таких осіб, встановила гарантії держави щодо відновлення їхніх прав, принципи державної політики та повноваження органів державної влади, органів місцевого самоврядування щодо відновлення прав цих осіб.

Документом встановлено, що Україна визнає депортації народів, національних меншин та осіб з місць постійного проживання на підставі рішень, ухвалених органами державної влади колишнього СРСР або союзних республік, як незаконні та злочинні акти, здійснені проти них, повідомляють «Українські новини».

При цьому відновлення прав громадян України із числа депортованих осіб визначається одним із пріоритетних напрямів політичного, соціально-економічного, культурного і духовного розвитку суспільства.

Депортованими визнаються особи, які набули громадянства України з числа: кримських татар, представників інших національних меншин (громадян колишнього СРСР), які були насильно переселені за національною ознакою за рішенням органів державної влади колишнього СРСР або союзних республік з місць постійного проживання, що є територією сучасної України; спеціально спрямованих на спецпоселення до членів своїх сімей; які народилися в сім'ях депортованих громадян колишнього СРСР.

Депортованим та членам їхніх сімей, які повернулися в Україну на постійне проживання, гарантується за їхнім бажанням право на поселення в межах тих адміністративно-територіальних одиниць, де вони (або їхні батьки, дід, баба) проживали на момент депортації.

Нагадаємо, у травні 1944 року радянська влада масово депортувала кримських татар із Криму в Середню Азію, Сибір та на Урал.

У роки Великої Вітчизняної війни також були виселені з півострова кримські болгари, вірмени, греки та німці.

Повернення татар до Криму почалося наприкінці 1980-х років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

619