Підвищення Нацбанком облікової ставки призведе до подорожчання кредитів в Україні, заявив директор департаменту організації, стратегії і PR ПАТ «Кредобанк» Роман Лепак в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами фінансиста, це пов'язано з тим, що регулятор спирається на цю ставку при визначенні ціни рефінансування для банків (від якої, в свою чергу, залежить вартість кредитів, які видаються ними).

Зокрема, сказав він, практика встановлення ціни річного рефінансування у вигляді 2- або 3-кратної облікової ставки навряд чи є вдалою. «Тим самим НБУ прямо визнає, що реальна вартість середньострокових ресурсів на ринку в рази вища, ніж розмір облікової ставки. А саме їхня вартість визначає і ставки за банківськими позиками», - зазначив він.

А президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко додав, що підвищення облікової ставки вже має негативний вплив на деяких банківських позичальників.

«Існує чимало кредитних договорів з плаваючою ставкою - як правило, вона прив'язана до облікової ставки Нацбанку плюс маржа. Відповідно, навантаження на позичальників значно зросте. Крім того, новація регулятора вплине на проблемних банківських позичальників банків: за законодавством пеня за порушення грошових зобов'язань встановлюється у розмірі, що не перевищує подвійну облікову ставку НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня», - повідомив він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195