МЗС України не виключає проведення зустрічі у Женеві в тристоронньому форматі. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході брифінгу сказав в. о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця.

Він зазначив, що на сьогодні у нього є підтвердження про участь у зустрічі в Женеві американської та європейської сторони.

«Остаточне рішення, я розумію, пан Лавров ще не прийняв», - зазначив він.

Він нагадав, що російська сторона висувала ультиматум щодо недопущення жертв у східних областях України, незастосування військової сили до протестувальників у цих областях України, як умову участі в цих переговорах.

«Я хочу акцентувати на тому, що метою цієї антитерористичної операції, яка почалася і діє зараз у Луганській і Донецькій областях є локалізація терористичних груп, їх знищення, але зовсім не спрямована проти мирного населення. Навпаки, ми також виключаємо жертви серед мирного населення і робитимемо все, щоб цього уникнути», - сказав він.

На уточнююче запитання про те, чи може відбутися зустріч в тристоронньому форматі, міністр закордонних справ відповів ствердно. «Так, звичайно, зустріч може відбутися в тристоронньому форматі. І ми готові до такого сценарію», - повідомив Дещиця.

«Ми готові до переговорів у будь-якому форматі. Готові також до формату переговорів з міжнародними партнерами і переговорів у двосторонньому форматі з РФ», - сказав він.

Як раніше повідомляв ForUm, зустріч керівників зовнішньополітичних відомств України, США, ЄС та Росії, на якій обговорюватимуть кризу в Україні, має відбутися в Женеві 17 квітня.

Напередодні Лавров попередив держсекретаря США Джона Керрі, що запланована чотиристороння зустріч щодо України може не відбутися, якщо Київ піде на силовий варіант вирішення ситуації на сході України.

Виконувач обов'язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця заявив, що Росія хоче зірвати чотиристоронню зустріч у Женеві щодо ситуації в Україні, тому що їй нічого сказати на цій зустрічі.

Виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи з подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України».

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що участь Росії в переговорах у Женеві щодо України залишається на порядку денному.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

537