На сьогоднішньому засіданні Кабінет Міністрів затвердив директиви для участі у чотиристоронніх переговорах у Женеві на рівні міністрів закордонних справ України, США, ЄС і РФ. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході брифінгу сказав в. о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця.

За його словами, на цій зустрічі українська сторона вимагатиме від РФ відведення російських військ від східних кордонів України і повернення Криму під юрисдикцію України.

«У нас дуже чіткий підхід до нашої позиції на цих консультаціях. У першу чергу, це стосується припинення підтримки з боку Росії терористичних угруповань, що діють у східних регіонах України. Крім того, ми вимагатимемо від РФ засудити такі терористичні дії і забрати війська, які згруповані на східних кордонах України», - сказав він.

Також, за його словами, для України важливо, щоб Росія відкликала рішення парламенту про дозвіл президента Росії використовувати війська на території України.

«І основне питання, що буде порушуватися, - це виведення військ з Криму, скасування юридичних рішень про анексію Криму і повернення АРК під юрисдикцію України», - резюмував Дещиця.

Також він зазначив, що Україна очікує відповідної реакції від західних партнерів за підсумками зустрічі в Женеві.

«Сподіватимемося, що позиція наших західних партнерів буде більш чіткою і відповідатиме цим реаліям ситуації, що склалася у відносинах між Україною і РФ. І ця ситуація зараз переходить від рівня дипломатичної, політичної війни до більш відвертого втручання у внутрішні справи та використання російських підрозділів на території України.

На уточнення про те, в чому має полягати ця більш чітка позиція, міністр попросив поставити це запитання «після обговорення проблем з нашими західними партнерами».

«Але час для заяв і висловлювань занепокоєння, на жаль, йде», - сказав він.

Як раніше повідомляв ForUm, зустріч керівників зовнішньополітичних відомств України, США, ЄС та Росії, на якій обговорюватимуть кризу в Україні, має відбутися в Женеві 17 квітня.

Напередодні Лавров попередив держсекретаря США Джона Керрі, що запланована чотиристороння зустріч щодо України може не відбутися, якщо Київ піде на силовий варіант вирішення ситуації на сході України.

Виконувач обов'язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця заявив, що Росія хоче зірвати чотиристоронню зустріч у Женеві щодо ситуації в Україні, тому що їй нічого сказати на цій зустрічі.

Виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи з подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України».

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Участь Росії в переговорах у Женеві щодо України залишається на порядку денному.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141