Співробітники Державної прикордонної служби України безпідставно не перешкоджали і не перешкоджають представникам іноземних засобів масової інформації у перетинанні державного кордону. Про це йдеться в спільній заяві МЗС та Держприкордонслужби України, повідомили Forum'у в Департаменті інформаційної політики МЗС.

«У відповідь на спроби російської сторони безпідставно звинуватити Україну в нібито утисках свободи ЗМІ і, зокрема, створення перешкод для в'їзду на територію України представників російських ЗМІ вважаємо за необхідне зазначити таке. В Україні на належному рівні гарантовані права і свободи людини, створені комфортні умови для діяльності вітчизняних та іноземних ЗМІ, що було неодноразово підтверджено у висновках авторитетних міжнародних організацій. Ми усвідомлюємо і високо цінуємо роль журналістів у розбудові демократичного суспільства, розвитку України як європейської держави. Україна відкрита для відвідування усіма, без винятку, представниками ЗМІ», - йдеться в повідомленні.

Відомства зазначають, що для іноземних журналістів в Україні не існує обтяжливих бюрократичних процедур. «Зокрема, на відміну від практики багатьох іноземних держав, українське законодавство не передбачає обов'язкової акредитації представників іноземних ЗМІ як підстави для здійснення ними професійної діяльності на території нашої держави. Ми максимально заохочуємо відвідування України якомога більшою кількістю іноземних ЗМІ для об'єктивного висвітлення подій в Україні та запобігання спробам третіх країн свідомо перекручувати факти й поширювати дезінформацію», - підкреслюється в заяві.

«Співробітники Державної прикордонної служби України безпідставно не перешкоджали і не перешкоджають представникам іноземних засобів масової інформації у перетинанні державного кордону. В той же час усі закордонні журналісти, як й інші іноземці та особи без громадянства, під час перетинання державного кордону повинні чітко дотримувати законодавства України. Звертаємо увагу, що під час прикордонного оформлення необхідно зазначити і підтвердити мету поїздки в Україну, мати достатнє фінансове забезпечення на час перебування в Україні і не порушувати правил перетинання державного кордону. У разі надання громадянами, незалежно від їхнього громадянства і професії, неправдивих відомостей та порушення порядку проходження прикордонного контролю, співробітники Держприкордонслужби мають право відмовити у перетинанні кордону, що відповідає сформованій міжнародній практиці і нормам законодавства переважної більшості іноземних держав», - зазначили у відомствах.

Іноземних журналістів просять з розумінням поставитися до того, що в умовах фактичної окупації Російською Федерацією частині території України, а також інспірованих ззовні спроб дестабілізувати ситуацію в південно-східних регіонах нашої країни, Держприкордонслужба посилила контроль за перетинанням українського кордону. «Таким чином, дії прикордонників, які відповідально ставляться до своїх обов'язків, не спрямовані проти якоїсь третьої сторони або обмеження прав і свобод ЗМІ, а лише мають на меті убезпечити країну від проникнення на територію нашої держави осіб зі злочинними намірами проти України», - сказано в заяві.

Як раніше повідомляв ForUm, Росія скаржиться, що в Україну не пускають журналістів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

94