Організація Об'єднаних Націй констатує відсутність порушень прав російськомовного населення України, повідомили в прес-службі Міністерства закордонних справ.

5 квітня Управління Верховного комісара ООН з прав людини оприлюднило доповідь щодо ситуації стосовно дотримання прав людини в Україні.

Доповідь було підготовлено за підсумками двох візитів помічника Генерального секретаря ООН Івана Шимоновича до України в березні, а також за результатами перших тижнів роботи моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, розгорнутої на запрошення українського уряду.

«В Україні позитивно сприйняли оприлюднення доповіді УВКПЛ, яка досить об'єктивно відображає стан прав людини в нашій країні. У документі переконливо відкидаються звинувачення у порушення в Україні прав російської меншини, які служили приводом для військової агресії Росії щодо нашої держави та анексії АР Крим»,- йдеться в повідомленні.

При цьому в доповіді наводяться докази невідповідності референдуму 16 березня в Криму чинним стандартам у галузі прав людини, в т.ч. - свободи обміну думками з суспільних та політичних питань, свободи ЗМІ та доступу до інформації, а також захист прав журналістів.

Також сказано, що окремої уваги заслуговує наведена у звіті інформація про порушення прав жителів півострова внаслідок російської окупації.

Стверджується, що найбільш вразливими громадами Криму були визнані кримські татари і українці, які змушені через залякування, відсутність безпечного середовища та утиски їхніх прав і свобод залишати свої будинки.

Враховуючи системні порушення прав людини на півострові, які тривають, українська сторона розраховує, що ситуація в Криму й надалі перебуватиме в полі зору місії УВКПЛ та інших міжнародних моніторингових механізмів.

«Поряд з аналізом останніх подій у східних регіонах України та їхніх причин, у документі повідомляється про зовнішнє втручання у розвиток ситуації, зокрема про участь у протестах і сутичках осіб, які прибули з Росії», - додано в повідомленні.

У висновку йдеться, що експерти ООН дають чітко зрозуміти, що низка порушень прав людини в інших частинах України були надбанням попередньої влади, і саме стали однією з головних причин, яка спонукала українців до масових протестів з листопада 2013 року по лютий 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

468