За збереження нинішніх економічних підходів уже в квітні економіка України наблизиться до катастрофи, заявив експерт з економічної політики Віталій Кулик в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами аналітика, про це свідчить і низка економічних індикаторів, і загальна обстановка в країні. «Політика жорсткої бюджетної економії, що диктується МВФ, накладається на очевидне прагнення підвищити наповнення держбюджету за рахунок девальвації та інфляції», - зазначив він, додавши, що причина обвалу гривні, ймовірно, не тільки в некомпетентності керівництва Нацбанку, але й у свідомому знецінення нацвалюти, спрямованому на зростання номінальних бюджетних доходів.

«Приклади такої політики можна зустріти і за кордоном. Подібним же чином діяв наш уряд в 1990-х, коли за рахунок постійної інфляції краще виконувалися бюджетні показники», - нагадав фахівець.

Він уточнив, що наявні негативні економічні тенденції зберігаються і посилюються. «Можливо, фінансова політика НБУ і дозволить наповнити бюджет, але негатив від неї набагато більший. Обрушилася довіра до гривні, яка формувалася роками, і відновлювати її тепер знову доведеться роками. Критикувати за помилки легко, а от побудувати щось своє, виявляється, критично важко», - сказав Кулик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

137