В рамках акції «Підтримай Українську армію» на рахунки Міністерства оборони України станом на 14 квітня надійшло близько 98 млн 746 тис. гривень від юридичних та фізичних осіб для допомоги Збройним силам України, повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

З цієї суми 93 мільйони 545 тисяч гривень - грошові перекази на матеріально-технічне, решта - на медичне забезпечення Збройних сил України.

З допомогою дзвінків на єдиний мобільний номер «565» на підтримку української армії перераховано 23 мільйони 970 тисяч гривень. Крім того, на рахунки Міноборони надійшло 56 тисяч доларів США та 31 тис. євро. Після обов'язкового продажу іноземної валюти (50% від загальної суми), залишок іноземної валюти на рахунках Міністерства оборони України становив 28 тис. доларів США (гривневий еквівалент - 318 тисяч гривень) і 15 400 євро (гривневий еквівалент - 232 тисяч грн).

Міністерство оборони, Збройні сили України висловлюють щиру подяку всім небайдужим громадянам, які долучилися до благодійної акції «Підтримай Українську армію» і продовжують надавати допомогу вітчизняним Збройним силам з метою підвищення їхньої бойової готовності та зміцнення обороноздатності держави.

«Разом із тим, викликає занепокоєння позиція деяких вітчизняних засобів масової інформації, які ставлять під сумнів прозорість використання Міністерством оборони України отриманих коштів. Підтасування і спотворення деякими журналістами фактів щодо розподілу надісланих благодійних коштів з метою підготовки «сенсаційних» матеріалів є неприпустимими з точки зору професійної журналістської етики. У час, коли головним для кожного з журналістів має стати завдання щодо національної консолідації подібні закиди на адресу вітчизняних Збройних сил мають негативні наслідки - дискредитують державу Україна, грають на руку кремлівським агресорам-окупантам, які намагаються нівелювати роль державотворчого інституту, яким є Українська армія, і посіяти розбрат в українському суспільстві», - зазначили в міністерстві.

Як повідомили сьогодні в Департаменті фінансів Міністерства оборони України, отриманий в рамках акції «Підтримай Українську армію» фінансовий ресурс планується, за пропозиціями Генерального штабу ЗС України, спрямувати на першочергові потреби Збройних сил України: придбання бронежилетів, спальних мішків та ізолюючих підстилок, маскувальних сіток, засобів зв'язку і комплектуючих до них.

У Міноборони зазначили, що використання зазначених коштів здійснюється згідно із законами України «Про господарську діяльність у Збройних силах України», «Про здійснення державних закупівель», Положенням про облік і використання коштів спеціального фонду державного бюджету у Міністерстві оборони України, затвердженим наказом Міністерства оборони України від 10 жовтня 2013 року № 689, на цілі, зазначені відправником у призначенні платежу.

Інформація про використання отриманих в рамках акції «Підтримай Українську армію» коштів своєчасно надаватиметься суспільству.

«Керівництвом Міністерства оборони України також приділяється значна увага забезпеченню законного, ефективного та цільового використання бюджетних коштів та недопущення розкрадання військового майна. З метою забезпечення контролю за своєчасним оприбуткуванням та ефективним використанням коштів і матеріальних цінностей, переданих безпосередньо у військові частини Збройних сил України фізичними та юридичними особами, надають благодійні (добровільні) внески і пожертви, необхідно: 1. Вимагати від керівництва військових частин документ, що засвідчує факт передачі коштів (прибутковий касовий ордер або банківську виписку) та цінностей (акт приймання); 2. Інформацію про передачу коштів і матеріальних цінностей (за можливості, з копіями прибуткового касового ордера, банківської виписки, акта приймання тощо) надсилати на електронну адресу відповідних територіальних управлінь внутрішнього аудиту та фінансового контролю Міністерства оборони України», - підкреслив у відомстві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224