На думку Віктора Медведчука, влада нарешті усвідомила, що ідея децентралізації влади врятує територіальну цілісність, державний суверенітет, економічну незалежність України і консолідує суспільство. Про це йдеться в блозі політика на сайті «Українського вибору».

«В.о. президента Олександр Турчинов у неділю, 13 квітня, видав указ про заходи щодо забезпечення консолідації громадян. Відповідно до пункту першого Указу, Кабінет Міністрів має «підготувати, внести й організувати супровід у Верховній Раді України законопроектів щодо проведення в Україні реформи місцевого самоврядування та організації влади в регіонах, передбачивши децентралізацію влади та істотне розширення повноважень територіальних громад», - написав Медведчук.

Прагнення нової влади провести федеративну (як би вона не називалася в документах) реформу в Україні, переконаний політик, «свідчить про те, що «Український вибір» впорався з поставленим завданням першого етапу федеративної реформи, яка передбачала пріоритетним напрямом діяльності «Українського вибору» проведення широкої інформаційно-роз'яснювальної роботи».

На думку Медведчука, влада на практиці реалізує другий етап федеральної реформи, розробленої «Українським вибором», зокрема, децентралізацію влади через адміністративно-територіальну реформу.

Лідер Руху підкреслив, що ще в січні 2014-го «Український вибір» пропонував надати регіонам великі повноваження у визначенні культурної та мовної політики на своїй території; ініціювати та підтримувати громадські рухи та організації, які ставлять собі за мету реалізувати потенціал культурного федералізму; мінімізувати повноваження місцевих державних адміністрацій з одночасною передачею цих повноважень органам місцевого самоврядування та їхнім виконавчим комітетам; розширити фінансову самостійність регіонів; ухвалити закон про об'єднання територіальних громад.

«Наш Рух розглядає децентралізацію влади як перший необхідний етап на шляху переходу до федеративного устрою держави. Ми переконані, що цей Указ позитивно вплине на розвиток держави лише в тому разі, якщо стане першим етапом системної реформи, яка повертає громадянам і територіальним громадам реальні важелі управління країною», - підсумував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186