Служба безпеки України встановила особу керівника російської диверсійної групи, яка тероризує місцеве населення, захоплює адміністративні будівлі, дестабілізує суспільно-політичну ситуацію в східних областях України.

Зокрема, ним виявився громадянин РФ, офіцер спецназу ГРУ Генштабу збройних сил Російської Федерації Ігор Стрєлков.

«Саме його голос на записі телефонної розмови з московським куратором, оприлюдненого в ЗМІ 14 квітня, де він звітує про терор у Слов'янську і розстріл автомобіля з українськими правоохоронцями», - зазначили у відомстві.

У ході оперативно-слідчих дій затримані раніше співробітниками СБУ диверсанти впізнали Стрєлкова як людину, яка їх вербувала, і ставила завдання із захоплення адмінбудівель у Харкові.

Встановлено, що на початку березня 2014 року він прибув на територію АР Крим і координував захоплення російськими військовослужбовцями та представниками спецслужб РФ військових частин ЗС України, місцевих органів влади та управління Автономії, викрадення військовослужбовців, активістів громадських організацій та інших громадян України й іноземців, що перебували в Криму.

Крім цього, Стрєлков вербує громадян України для подальшого їх використання в організації та проведенні підривних акцій на території нашої держави.

Диверсант давав вказівку громадянам України «К» і «В» захопити й утримувати будівлю Харківської облдержадміністрації, військові частини і підрозділи правоохоронних органів з метою заволодіння зброєю в Луганській області.

15 квітня СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом організації громадянином РФ Стрєлковим умисного вбивства за вчинення дій на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України, проведення диверсійно-підривної діяльності, а також організацію масових заворушень на території східних регіонів нашої держави.

Як раніше повідомляв ForUm, Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення розпочати масштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних сил України.

У Міністерства закордонних справ України є всі необхідні конкретні докази причетності спецслужб Росії до «сепаратистського заколоту і захоплення державних установ на сході України».

Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв заявив, що озброєні люди, які захопили адміністративні будівлі в містах на сході України, є терористами і підтримуються Російською Федерацією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

743