Кабмін підготував основні напрями бюджетної політики на наступний рік.

Документ, копію якого має в розпорядженні «Капітал», у відведені законом терміни прийняти традиційно не вдалося - згідно з Бюджетним Кодексом, уряд зобов'язаний був затвердити бюджетну резолюцію не пізніше 1 квітня. «Сьогодні проект резолюції був схвалений на засіданні урядового комітету з питань соціально-економічного розвитку та міжнародного співробітництва», - повідомило джерело в апараті Кабміну. Невдовзі він буде винесений на засідання уряду, а потім - зареєстрований у парламенті.

У бюджетній резолюції закладені макропоказники, на підставі яких буде розраховуватися бюджет на 2015 рік. Згідно із нею, наступного року Кабмін розраховує на розмір номінального ВВП в обсязі 1742 млрд грн, зростання реального ВВП на 1,7 %. Обсяг держборгу передбачається утримати на «економічно безпечному рівні - не більше 55 % ВВП. Робити зараз якісь прогнози з таким колосальним рівнем невизначеності в країні - ворожіння на кавовій гущі.

Поки це тільки робочі показники, каже перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. «Зрозуміло, що зараз потрібно починати верстати бюджет, і без бюджетної резолюції робити цього не можна. Тому поки уряд називає бажані показники», - зазначає експерт.

На думку керівника аналітичного департаменту SP Advisors Віталія Ваврищука, прогноз ВВП відображає очікування щодо економічного зростання наступного року. Утім, існують ризики перегляду прогнозу у бік пониження, пов'язані з можливою ескалацією російсько-українського військового протистояння. При цьому показник за держборгом, за словами експерта, радше нагадує декларацію побажань, ніж реалістичні розрахунки. «Проблема в тому, що в останні кілька років держборг зростає дуже швидко, і судячи з цієї динаміки та ослаблення курсу, наступного року ми переступимо не тільки закладену в резолюції межу в 55 % ВВП, але й критичний поріг в 60 % ВВП», - прогнозує аналітик. Визначальним фактором, на думку аналітика, стане девальвація гривні, в результаті якої зросте валютний держборг.

Споживча інфляція планується на рівні 5,4 %, а індекс цін виробників - 7,3 %. Показники інфляції, за словами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, близькі до тих, які наводив раніше МВФ. З одного боку, зазначає експерт, очевидно, що поточного року продовжиться рецесія, яка обмежить зростання доходів громадян та їхньої можливості що-небудь купувати. Це, в свою чергу, загальмує зростання цін. З іншого боку, інфляція залежатиме від того, продовжиться девальвація чи ні.

На думку опитаних експертів, уряд дивиться в економічне майбутнє країни досить оптимістично, закладаючи в резолюції граничний дефіцит бюджету-2015 в розмірі 3 % ВВП. У бюджетній резолюції на 2014 р. Кабмін спочатку також планував утримати дефіцит кошторису на рівні 3 % ВВП, однак на сьогодні навіть після проведеного секвестру вийти на цей показник не вдалося. Дефіцит бюджету на поточний рік - 4,3 % ВВП. «Більше 3 % дефіциту не дозволить МВФ, умови якого Україна зобов'язана виконувати. Однак в умовах повільного економічного зростання вкластися в нього буде вкрай складно. Більш ймовірний показник дефіциту - до 5 % ВВП», - зазначив Олександр Жолудь, уточнивши, що деяким іншим країнам МВФ дозволяв перевищити розмір дефіциту через спад в економіці.

Загалом, за словами Ярослава Жаліла, резолюція виписана досить фрагментарно. «Розділ податкової політики опрацьовано дуже слабо, тоді як розділ про взаємодію держбюджету з місцевими бюджетами несподівано розгорнутий, що може бути ознакою того, що уряд готовий до розширення самостійності місцевих бюджетів. У цьому розділі - і зміцнення доходної бази місцевих бюджетів за рахунок перегляду розподілу галузевих пільг, і поліпшення механізму розподілу міжбюджетних трансфертів, і виконання низки пунктів у рамках адміністративної реформи.

Крім того, згідно з проектом резолюції, граничний обсяг держгарантій становитиме 5 % доходів загального фонду держбюджету. У 2015-му Кабмін планує взяти курс на підвищення рівня оподаткування митними платежами та переглянути спецрежими оподаткування для сільськогосподарських підприємств. Серед нових напрямів діяльності Кабміну - більш оперативна ліквідація вуглевидобувних підприємств, які перебувають на стадії закриття, а також створення Дорожнього фонду й активне залучення приватних інвестицій у дорожнє господарство на умовах концесії.

Після двох з половиною років рецесії на Україну очікує слабке зростання в 2015 р. Квітневий консенсус-прогноз «Капіталу» зростання реального ВВП на поточний рік, підготовлений на основі опитування дванадцяти експертів, обіцяє українській економіці спад на 4,4 %. А свіжий консенсус-прогноз від представників двадцяти найбільших світових фінансових і банківських груп, опитаних міжнародною дослідницькою організацією FocusEconomics, передбачає скорочення на 4 %. У січні вони обіцяли зростання на 1,3 % і 0,9 %відповідно. А на значний плюс наступного року сподівається меншість. Учасники опитування FocusEconomics погіршили прогноз зростання на 2015 р. з 2,4 % до 1,3 %. Вітчизняні економісти орієнтуються на зростання близько 2 %.

Однак усі ці прогнози не остаточні - великий розкид у цифрах свідчить про високу невизначеність щодо майбутнього економіки. Так, на початку року вітчизняні та міжнародні прогнози на 2014 р. коливалися між спадом на 1,5 % і зростанням на 2,5 %. Зараз же найгірші очікування передбачають спад на 7-8 %, а найбільш сприятливі - спад на 1,5 %. У такій ситуації багато експертів готові найближчим часом знову переглядати свої прогнози у бік погіршення.

Як наголошується в звіті МВФ World Economic Outlook, українська економіка відчує значний спад у міру того, як економічні та політичні ризики, які загострилися, завдадуть шкоди внутрішньому споживанню, яке торік зросло на 5,6 % і було основним драйвером економіки. По-перше, пояснює економіст Світового банку Анастасія Головач, споживання держсектора стане жертвою антикризової програми уряду. По-друге, піде на спад споживання населення, додає керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук, оскільки відмова уряду від підвищення мінімальної зарплати заморозить доходи бюджетників, а тривала рецесія вдарить по доходах працівників приватного сектора. Також стимулу до шопінгу українців позбавить інфляція, особливо подорожчання імпортної продукції - прямий наслідок стрімкої девальвації гривні. За оцінками Анастасії Головач, споживчі ціни до кінця року зростуть на 15 %, що є рекордом для України з 2009 р. Як наслідок, споживчі витрати населення та держсектора можуть знизитися на 8,9 %, підрахувала економіст.

Крім того, якщо виробництво в промисловості було в мінусі ще минулого рок, то цього разу до нього приєднається і сільське господарство, яке продемонструє спад після торішнього рекордного врожаю. «Рекордний урожай не повторюється два роки поспіль. Крім того, аграрії відчувають серйозні проблеми із залученням банківських кредитів», - зазначає Ваврищук. За його розрахунками, до 2014 р. обсяг сільськогосподарського виробництва знизиться на 5-8 %.

У результаті, вся надія української економіки цього року - на зовнішню торгівлю. За прогнозами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, до кінця року гривня знеціниться до 12 UAH/USD і потім стабілізується на цьому рівні з незначними коливаннями в 2015 р. Це, а також скорочення споживання, призведе до зниження імпорту, в тому числі за рахунок часткового заміщення закордонної продукції вітчизняною, одностайні експерти. На статистиці платіжного балансу це позначиться вже у ІІ кварталі, вважає провідний науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій. У той же час, за словами виконавчого директора «CASE Україна» Дмитра Боярчука, від девальвації виграє і експорт, оскільки, на відміну від 2008-2009 рр., цього разу зарубіжні ринки практично здорові і зможуть прийняти українські товари. Щоправда, цей ефект спостерігатиметься переважно наступного року. Побічно він також дасть поштовх споживанню, додає Боярчук, оскільки приватні компанії-експортери зможуть активніше підвищувати зарплати працівникам. Саме завдяки таким позитивним зрушенням, підкріпленим девальвацією гривні, Україна отримає в 2015 р. помірне зростання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206