Суди в масовому порядку переобирають в керівництво суддів, яких Верховна Рада усунула від займаних посад, згідно із законом про відновлення довіри до судової системи. Хоча принцип призначення голів судів депутати змінили, але значно оновити склад начальства не змогли.

Як розповів голова Ради суддів, суддя Верховного суду Василь Онопенко, обрання нового керівництва стартувало минулої п'ятниці і багато місцевих судів уже визначилися зі своїм начальством. «Процес йде у багатьох місцевих судах. Переважно обираються судді, які до набуття чинності закону займали посади. Закон дозволяє переобрати керівництво, тому зауважень немає», - підтвердив він. Нагадаємо, ухваливши закон про судову реформу, Верховна Рада з 11 квітня звільнила із займаних посад усіх голів судів, їхніх заступників та секретарів судових палат. Тепер судді шляхом таємного голосування повинні обрати нове керівництво, яке раніше призначалося Вищою радою юстиції.

На період до обрання нового голови виконувати його обов'язки буде суддя з найбільшим стажем роботи в цьому суді.

Автори закону стверджували, що його ухвалення спрямоване на утвердження в суспільстві верховенства права і законності, відновлення довіри до судової системи, а також прогнозували, що це дозволить знизити рівень корупції у системі судів загальної юрисдикції, пише «Капітал».

Голова люстраційного комітету при Кабміні Єгор Соболєв зазначив у розмові з «Капіталом», що для контролю за обранням голів судів створено координаційний центр, який в першу чергу моніторить ситуацію в господарських судах, де вирішуються бізнес-конфлікти. Соболєв запевняє, що сьогодні масово відзначається тиск на збори суддів від колишнього керівництва, охочих бути переобраними. «Не варто чекати, що очищення судів відбудеться після ухвалення закону. Ми розраховуємо на волю суддів і громадський контроль», - каже Соболєв. Він також зазначив, що в апарат Верховної Ради внесено законопроекти, ухвалення яких заборонить керівникам судової системи періоду Євромайдану бути державними службовцями, але не зміг спрогнозувати, коли ці законопроекти можуть бути ухвалені.

Поки спецсуди не можуть визначитися з новим керівництвом, Верховний суд (ВС) виступив з ініціативою їх ліквідації.

Адвокат Тетяна Монтян вважає, що під виглядом демократичної процедури обрання керівництва судів здійснюється легалізація корупційної діяльності. «Усі місця вже давно куплені, наївність - вірити, що закон щось змінить у системі», - сказала Монтян.

На відміну від місцевих судів, які демонструють оперативність у питанні обрання керівництва, вищі спеціалізовані суди з вибором не поспішають. Із трьох вищих спецсудів України з датою проведення виборів керівництва визначилися лише у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВСС) - тут обрання нового керівництва заплановано на завтра, 16 квітня. «Ми вже оголосили збори суддів, зараз готуємо рекомендації для місцевих судів з питань проведення виборів суддів», - сказала начальник прес-служби ВСС Ніла Мартинюк.

У прес-службах Вищого адміністративного суду (ВАС) і Вищого господарського суду (ВГС) «Капіталу» повідомили, що дати зборів суддів поки що визначаються. У ВГС зазначили, що ухвалений парламентом закон не визначає порядок проведення зборів суддів. У зв'язку з цим рада суддів ВГС розробила й ухвалила відповідні рекомендації для місцевих судів.

Поки спецсуди не можуть визначитися з новим керівництвом, Верховний суд (ВС) виступив з ініціативою їх ліквідації. З такою пропозицією пленум суду звернувся до тимчасової парламентської комісії з питань зміни Конституції, яка готує новий текст Основного закону країни. Як пояснив «Капіталу» Онопенко, таке рішення продиктоване недієздатністю системи, а ліквідація вищих спецсудів дозволить скоротити терміни звернення громадян до Верховного суду. «Я впевнений у тому, що якщо прибрати вищі спецсуди, то ніякої шкоди правосуддю завдано не буде», - спрогнозував «Капіталу» Олександр Суботін, партнер юридичної компанії «Тарасов і партнери». За його словами, у ВС й нині діють судові палати в адміністративних, господарських, кримінальних і цивільних справах. Тому цілком резонно, якщо справи, що розглядаються сьогодні спецсудами, розглядатимуть ці палати. «Реформа назріла, але не думаю, що депутати швидко відгукнуться, адже це зміни до Конституції», - вважає Онопенко.

За словами народного депутата Сергія Терьохіна («Батьківщина»), який входить до комісії з розробки змін до Конституції, для вивчення ініціативи ВС необхідний щонайменше місяць консультацій з юристами. «Але я думаю, що внесення подібних змін є малоймовірним», - додав він.

Зазначимо, що питання ліквідації господарських судів з подальшою передачею їхніх функцій судам загальної юрисдикції ще минулого року розглядали в адміністрації президента. Але ця ідея не знайшла підтримки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

254