Президент США Барак Обама висловив серйозну заклопотаність у зв'язку з підтримкою РФ дій проросійськи налаштованих озброєних людей, які загрожують підірвати і дестабілізувати ситуацію в Україні. Про це він заявив у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним, йдеться в повідомленні Білого дому.

Обама наголосив, що нерегулярні сили в країні повинні скласти зброю, а також закликав Путіна використовувати свій вплив на ці збройні проросійські групи з тим, щоб переконати їх залишити захоплені ними будівлі. Він також ще раз наголосив на важливості відведення російських військ від кордонів України для зняття напруженості.

Президент США зауважив, що, незважаючи на риторику російських офіційних осіб, уряд України діє зі значною стриманістю. Він високо оцінив зусилля українського уряду щодо об'єднання країни шляхом проведення вільних і справедливих президентських виборів, призначених на 25 травня, просування конституційної реформи, що враховує інтереси всіх верств населення та пропозицією конкретних кроків щодо децентралізації влади в країні, повідомляє «Голос Америки».

Обама нагадав про зростання політичної та економічної ізоляції Росії, що стало результатом її дій в Україні, і дав ясно зрозуміти, що ціна, яку Росія вже платить, зростатиме, якщо позиція Росії не зміниться.

Він згадав про майбутню зустріч контактної групи в Женеві і заявив, що, хоча він продовжує вірити у можливість дипломатичного вирішення ситуації, вона не може бути досягнута в умовах воєнного залякування з боку Росії на українських кордонах, збройних провокацій всередині України та ескалаційної риторики Кремля.

Нагадаємо, раніше прес-служба Кремля повідомила про те, що відбулася розмова Путіна та Обами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

524