Народний депутат кількох скликань Тарас Чорновіл заявив, що екс-прем'єр була присутня на засіданні Ради національної безпеки та оборони 12 квітня, хоча, на думку екс-парламентарія, вона не має на те повноважень.

«Це злочин, оскільки присутність сторонніх осіб (на засіданні РНБО - Ред.) - страшне порушення режиму секретності», - написав на своїй сторінці у Facebook Чорновіл. При цьому він стверджує, що Тимошенко також приходила на засідання Радбезу 27 лютого, «коли було прийнято рішення не протистояти вторгненню в Крим і здати півострів».

Прес-секретар Тимошенко Марина Сорока не дала чіткої відповіді на запитання про прихід екс-прем'єра в РНБО. Зазначимо, що 12 квітня лідер «Батьківщини» як кандидат у президенти приїхала агітувати за себе в Черкаси, і ввечері мав відбутися мітинг на її підтримку, повідомляє «Взгляд».

Однак там Тимошенко так і не з'явилася. Як повідомляє сайт «Прочерк», голова Черкаської облради Валентина Коваленко, вийшовши до присутніх черкащан, заявила, що екс-прем'єра терміново викликали в Київ на екстрене засідання РНБО.

Що стосується присутності Тимошенко на засіданні РНБО, то в цьому немає нічого злочинного. Насправді українське законодавство дозволяє не членам Радбезу брати участь у роботі цього державного органу.

«На запрошення голови Ради національної безпеки та оборони України у її засіданнях можуть брати участь голови комітетів Верховної Ради України, інші народні депутати України, керівники центральних органів виконавчої влади та інші особи, які не є членами РНБО», - гласить закон.

Експерти вважають, що поява екс-прем'єра на засіданнях РНБО не випадкова: вона хоче посилити свою роль в українській політиці.

«Тимошенко намагається впливати на прийняття важливих державних рішень, адже так вона збільшує свою вагу в «Батьківщині» і значимість у політикумі. І вона користується будь-якою можливістю для цього», - заявив політичний експерт Володимир Цибулько.

Водночас директор центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що певний вплив Тимошенко на політичну ситуацію є, однак не варто його перебільшувати.

«Тимошенко, звичайно ж, намагається впливати на ситуацію, і поява її в РНБО як фактичного лідера фракції «Батьківщина» не випадкова. Але говорити, що саме екс-прем'єр є головним центром влади, було б великим перебільшенням Видно, що уряд діє досить автономно. І вважати, що прем'єр Яценюк - сліпий виконавець волі Тимошенко, некоректно. Бачу, що на нього не впливає навіть в.о. президента Турчинов, який у свою чергу також є досить незалежною фігурою», - зазначив Фесенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

693