Через рефінансування комерційних банків Нацбанк організував в Україні фінансову піраміду національного масштабу, заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, одна з основних конституційних ролей регулятора - в підтримці стабільності гривні, а зараз він робить протилежне, тобто стимулює девальвацію.

Аналітик нагадав, що НБУ продовжує виділяти комбанкам десятки мільярдів гривень, які потім потрапляють на валютний ринок і підживлюють обвал нацвалюти.

Відносно початку року вона впала уже на 65%. Буде аналогічна індексація пенсій і зарплат? Дуже сумніваюся. Навпаки, Кабмін урізує соціальні витрати, а своїми податковими новаціями стимулює масові звільнення», - поскаржився він.

Новак наголосив, що це загальнодержавна фінпіраміда уряду і Нацбанку, коли вони разом із вузькою групою банків отримують надприбутки, а все населення це оплачує. «В такій ситуації українцям краще тримати гроші під подушкою, а не фінансувати авантюри влади. Вас заманюють солодкими обіцянками, високими відсотками. Так, ви спочатку щось заробите - але потім втратите все», - наголосив фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

262