На думку Віктора Чорного, керівника Центру організаційно-просвітницької роботи Громадського руху «Український вибір», ухвалювати Конституцію має український народ, адже тільки він знає, яку країну хоче побудувати. Про це йдеться в коментарі експерта, опублікованому на сайті «Українського вибору».

«Народні депутати провалили роботу з підготовки змін до Конституції України. Верховна Рада проголосувала про продовження роботи тимчасової спеціальної комісії до 15 травня. Причина банальна: комісія не встигає опрацювати пропозиції, що надійшли від суб'єктів законодавчої ініціативи». До того ж напрацьовані документи необхідно погоджувати з Венеціанською комісією, а це потребує додаткового часу», - написав Чорний.

Він обурений тим фактом, що тимчасова комісія не вважала за потрібне поділитися з українцями своїми напрацюваннями, ініціативами та концептуальним баченням нової Конституції: «Що ж, така гримаса європейської демократії: Конституцію країни пишуть «суб'єкти законодавчої ініціативи», погоджують члени Венеціанської комісії, а жити з нею пропонують 45 мільйонам громадян України, думкою яких ніхто навіть не поцікавився. Не виключено, що новим Основним законом країни виявиться якийсь компромісний варіант на основі чинної Конституції - зручний для політиків, але який не враховує інтереси громадян».

Експерт упевнений, що народну Конституцію необхідно ухвалювати по-іншому: спочатку ухвалюється Закон про всеукраїнський референдум за народною ініціативою, потім на референдум виносяться стратегічно важливі питання життя країни - форма правління, територіальний устрій та ін.

«Нинішня влада, як і попередня, панічно боїться народовладдя. Час від часу політики запускають масовані PR-кампанії, навіюючи, що питання конституційних змін - прерогатива політиків, а не пересічних громадян», - стверджує Чорний.

Він упевнений, що такий підхід помилковий, оскільки відповідно до ст.5 Конституції України народ може і повинен вирішувати, якою бути Україні - президентсько-парламентською чи парламентсько-президентською, унітарною чи федеративною. «Народ краще знає, яку країну він хоче побудувати, в якій країні хоче жити, а тому й повинен ухвалювати Конституцію - істинно народну, демократичну, яка об'єднає і врятує Україну», - підсумував Чорний.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

240