Україна сподівається на продовження роботи інспекційної місії військових спостерігачів ОБСЄ. Про це сказав сьогодні на брифінгу директор Департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Він нагадав, що з 12 квітня цього року, відповідно до положень Віденського документа ОБСЄ про заходи щодо зміцнення довіри і безпеки, з ініціативи Нідерландів в Україні перебуває багатонаціональна інспекційна місія військових спостерігачів.

Ініційована Нідерландами інспекція продовжує започатковану 5 березня цього року практику спостереження за розвитком подій в Україні. Нідерландська група замінила інспекційну місію під керівництвом Польщі, яка перебувала в Україні з 3 по 13 квітня.

Перебийніс зазначив, що, на жаль, ця інспекційна група, яка здійснила великий обсяг робіт на території південно-східної України, не була допущена російськими окупаційними військовими підрозділами для моніторингу ситуації на території Криму.

«Сподіваємося, що Росія не перешкоджатиме подальшій діяльності місій, які діють на території України відповідно до Віденського документа, повноцінною учасницею якого є також Російська Федерація», - сказав Перебийніс.

«Україна в нинішніх військово-політичних умовах зацікавлена у постійному моніторингу ситуації в нашій державі та має намір й надалі використовувати можливості, які надаються Віденським документом для забезпечення постійної присутності військових спостерігачів на своїй території до моменту її нормалізації. У зв'язку з цим очікується, що після завершення інспекційних заходів, які проводяться Нідерландами, відповідна діяльність буде продовжена іншою стороною ОБСЄ», - сказав Перебийніс.

Він висловив надію, що Російська Федерація також скористається перевагами, які надаються Віденським документом, і спрямує відповідне запрошення на здійснення перевірки своєї військової діяльності в районах, прилеглих до України, з метою усунення заклопотаності, яка об'єктивно виникає в української сторони.

Як раніше повідомляв ForUm, спеціальна моніторингова місія ОБСЄ констатує, що ситуація в східних регіонах України є напруженою.

Так, 12 квітня у Слов'янську були захоплені управління СБУ та міліції.

Крім того, була спроба захоплення будівлі Донецької обласної прокуратури, але після переговорів озброєні люди залишили будівлю. Над будівлею міськвиконкому Краматорська піднятий прапор Донецької республіки. Проросійські активісти скоїли напад на хімічний завод у Донецьку.

13 квітня вночі невідомі захопили прокуратуру, міський відділ міліції і міську раду в Єнакієвому. У Маріуполі захоплено будівлю міськради.

14 квітня мітингувальники взяли штурмом будівлю міськуправління міліції Горлівки.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що в Слов'янську почалася антитерористична операція.

За інформацією Донецької обласної державної адміністрації, в результаті проведення антитерористичної операції в Донецькій області дев'ятеро людей поранено та одна загинула.

Дії осіб, які захопили відділи міліції та управління Служби безпеки України, прокуратурою кваліфіковані як тероризм.

Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення розпочати масштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних сил України.

У Міністерства закордонних справ України є всі необхідні конкретні докази причетності спецслужб Росії до «сепаратистського заколоту і захоплення державних установ на сході України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233