Невиплата заробітної плати - кримінальний злочин і керівники таких підприємств повинні бути притягнуті до відповідальності. Про це заявила кандидат на пост президента України Наталія Королевська після того, як передала в Генеральну прокуратуру України вимогу застосувати заходи прокурорського реагування до тих керівників підприємств, які не виплачують працівникам зарплату.

«Сьогодні ми звернулися в Генпрокуратуру для того, щоб захистити права тих громадян, яким не виплачують чесно зароблену зарплату. Ми вимагаємо застосувати заходи прокурорського реагування до тих керівників підприємств, які не виплачують людям зарплату. Адже невиплата зарплати - це злочин, за який ст. 175 Кримінального кодексу передбачені санкції», - сказала вона.

 
 
Кандидат на пост президента повідомила, що останнім часом до неї звернулися сотні людей із різних регіонів - Донецької, Луганської, Харківської, Миколаївської, Сумської областей, які повідомляють, що їм перестали платити зарплату. «Тому необхідно терміново вжити заходів для стабілізації ситуації», - сказала вона.

Королевська зазначила, що за офіційними даними на 7 квітня заборгованість із зарплати становить 1 млрд 23 млн грн, хоча її реальний обсяг досягає 2 млрд грн. Вона наголосила, що розуміє, наскільки нинішньому уряду важко боротися з кризою та її наслідками, однак вважає, що були задіяні не всі механізми в боротьбі із заборгованістю щодо заробітної плати. «Подане нами звернення - це той законний механізм, який матиме серйозні наслідки для недобросовісних роботодавців, адже вони можуть поплатитися за свої незаконні дії власною свободою. Як правило, за наявності подібної перспективи, питання заборгованості перед працівниками вирішується за лічені дні», - сказала вона.

Кандидат на пост президента України нагадала, що сьогоднішнє звернення до Генпрокуратури - це не перший наш крок із захисту соціальних прав людей. Так, минулого тижня було подано звернення в Конституційний Суд з вимогою розтлумачити положення закону про запобігання фінансовій кризі, ухваленого Верховною Радою 27 березня.

«Ми вважаємо, що скорочення соціальних гарантій найбільш вразливим категоріям громадян суперечить Конституції України, де чітко зафіксовано, що зміна законодавства не може звужувати права громадян, у тому числі і на соціальний захист. А ухвалений закон не просто звужує такі права, а в деяких випадках їх просто скасовує. Ми сподіваємося, що наше звернення буде розглянуте найближчим часом», - сказала вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

555