Україна не заперечує проти того, щоб провести спільну антитерористичну операцію з миротворчими силами ООН на сході нашої країни. Про це сказав голова Верховної Ради України, в.о. Президента України Олександр Турчинов у ході телефонної розмови з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном.

За словами Турчинова, ситуація на сході України, зокрема в Донецькій і Луганській областях, повністю повторює той сценарій, який розігрувався Російською Федерацією в Криму. «Російська Федерація спрямовує на схід нашої країни спеціальні підрозділи, які захоплюють зі зброєю адміністративні приміщення і своїми діями ставлять під загрозу життя сотень тисяч наших громадян», - сказав він, пояснивши, що ситуація відрізняється від тієї, що була в Криму, «тому що більшість населення не бажає підтримувати сепаратистів».

Керівник парламенту повідомив, що зараз почалася великомасштабна антитерористична операція, для того щоб захистити цивільне населення нашої країни. «Українські громадяни просять владу захистити їх від тероризму та озброєних злочинців. Ми не можемо залишити наших громадян наодинці із озброєними терористами, які загрожують їхньому життю та здоров'ю і намагаються розірвати країну на шматки», - сказав він.

Разом із тим Турчинов зазначив, що влада вживає заходів, «які повинні стабілізувати ситуацію в регіоні». Зокрема, йдеться про реформування законодавства в частині децентралізації влади. «Йдеться про суттєве розширення повноважень територіальних громад, формування виконавчих органів влади місцевими радами, розширення матеріальної та фінансової самостійності регіонів», - зазначив керівник парламенту.

Він наголосив, що влада готова співпрацювати з представниками громадськості з усіх регіонів України для того, щоб з усіма налагодити конструктивний діалог, «але тероризму та російській агресії ми будемо протистояти».

Крім того, щоб світова спільнота засвідчила правомірність дій українських правоохоронців і військових у ході антитерористичної операції, Турчинов запропонував Пан Гі Муну провести спільну операцію з миротворчими силами ООН.

«Ми не заперечуємо і вітаємо, якщо з вашою допомогою буде проведена спільна антитерористична операція на Сході. Тоді фахівці і спостерігачі самі зможуть засвідчити легітимність та правомірність наших дій», - підкреслив він.

У свою чергу Пан Гі Мун зазначив, що влада зробила ті кроки, які були необхідні для врегулювання ситуації в Україні загалом і на Сході та Півдні зокрема».

«Хочу висловити свою повну підтримку як вам особисто, так і народу України. Ви можете повністю розраховувати на ООН як на партнера. Я зроблю все від мене залежне, щоб ситуація якомога швидше розв’язалася мирним шляхом», - підсумував генеральний секретар ООН.

Як раніше повідомляв ForUm, Москва винесла ситуацію на південному сході України на терміновий розгляд Ради Безпеки ООН і ОБСЄ.

Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення розпочати масштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних сил України.

У Міністерства закордонних справ України є всі необхідні конкретні докази причетності спецслужб Росії до «сепаратистського заколоту і захоплення державних установ на сході України».

Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв заявив, що озброєні люди, які захопили адміністративні будівлі в містах на сході України, є терористами і підтримуються Російською Федерацією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

272