Київ утричі скоротив обсяг подачі води до Криму через Північно-Кримський канал, заявив журналістам перший віце-прем'єр Криму Рустам Теміргалієв.

За його словами, за норми 50 кубічних метрів на секунду наразі обсяг постачання становить близько 16 кубічних метрів на секунду, «і то лише завдяки тому, що ми знайшли технічне рішення, завдяки якому Київ не може перекрити цю воду», повідомляє «ИТАР-ТАСС» з посиланням на «Кримінформ».

Темиргалієв заявив, що, за його даними, безпосереднє розпорядження скоротити подачу води на півострів віддав «так званий заступник керівника адміністрації президента України Сенченко».

«Він стоїть за тим, щоб спробувати перекрити канали постачання води. У зв'язку з цим у нас невеликі проблеми виникли, зокрема, у сільському господарстві Сакського району, тому що перші ґрунтові овочі сьогодні потребують особливого поливу», - сказав Темиргалієв. Він додав, що влада Криму зараз цю проблему зняла, знайшовши ресурси для забезпечення іригації.

«У Києві всім цим чиновникам потрібно дуже серйозно подумати над тим, чим вони займаються, перекриваючи воду по Північно-Кримському каналу. Подібні дії, м'яко кажучи, викликають здивування. Я думаю, що все стане на свої місця, і ці люди рано чи пізно будуть притягнуті до відповідальності за подібні злочинні накази, які вони давали, зокрема, комітету з водного господарства України», - сказав перший віце-прем'єр Криму.

При цьому Темиргалієв відкинув заяви київської влади про несплату Сімферополем за постачання води. Він повідомив, що Крим згідно із вимогами України минулої суботи передав у Херсонську область необхідні документи для укладання договору на постачання води. «При цьому ми сказали, що готові платити за ціною, яку назвуть київські чиновники. Але знову вони знайшли якісь формальні підстави - ніби ми якісь не ті папери передали», - заявив кримський чиновник.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман заявив, що подача води в Крим перериватися не буде.

За словами глави Державного агентства водних ресурсів України Василя Сташука, Україна забезпечує до 85% потреб Криму в прісній воді.

У Мінприроди Росії заявили, що дефіциту води в Криму не буде, навіть якщо влада України перекриє Північно-Кримський канал.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

500