Серед інших сильних негативів обвалу гривні - різке подорожчання обслуговування зовнішнього боргу, заявив економіст Руслан Павленко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, зовнішні зобов'язання зафіксовані в інвалюті, але обслуговувати їх доводиться гривневими ресурсами в прив'язці до актуального обмінного курсу.

«У держбюджеті і так бракує грошей, а так їх додатково вимивають. Колишню владу критикували за погіршення економічної обстановки і можливість дефолту за зовнішніми позиками, але реальні умови для дефолту створюються тільки зараз», - акцентував він.

І додав, що це стосується не тільки державного, але і корпоративного зовнішнього боргу. «У 2010-13 рр. компанії якось справлялися зі своєю заборгованістю - реструктуризували, перепозичали. Це тривало і минулого року на тлі загального погіршення економічної обстановки. Тепер же багато підприємств у шоці і в паніці, поспішно намагаються робити якісь антикризові дії. І, звичайно ж, скуповують інвалюту, щоб завтра не робити цього за ще більш високим курсом», - уточнив експерт.

Він продовжив, що одночасно з реального сектору вдарить зворотний стрибок цін на природний газ. «У результаті уряд доб'ється того, що в країні почнуть зупинятися заводи. А масові звільнення і так уже йдуть. Але наші основні індустріальні регіони - це Схід України, де і без того зараз ситуація загострилася. Таке враження, що офіційний Київ свідомо провокує розкол і розвал країни та її економіки», - зазначив аналітик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

266