Своєю політикою Нацбанк провокує системну кризу в Україні, заявив економіст Руслан Павленко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, через самоусунення НБУ від контролю за процесами на валютному ринку спекуляції досягли небувалого масштабу і створюють умови для гіперінфляції. «Це накладається на загальну дестабілізацію обстановки в країні та плани Кабміну щодо урізання соціальних програм. У результаті рівень життя громадян вже падає, але це тільки початок, протягом року збіднення буде обвальним. Це не емоції, це логічний наслідок політики влади, що веде до комплексної соціально-економічної кризи», - поскаржився він.

Павленко додав, що фінансисти все більше критикують бездіяльність Центробанку. «Це вже не просто радикальна лібералізація, це прямий відхід від регуляторних обов'язків. Багато фахівців та учасників ринку обурюються, але мовчать, бо не вірять у можливість щось змінити. Інші ж мовчать просто тому, що їм вигідний такий стан справ, тому що вони отримують для себе те саме горезвісне рефінансування тощо», - зазначив він.

Аналітик продовжив, що в середовищі економістів та інших професіоналів політику Нацбанку все частіше називають злочинною. «Ймовірно, Україна буде розхльобувати наслідки нинішньої «ультра-лібералізації» ще багато років. На початку року на тлі подій у Боснії і Герцеговині ми сподівалися, що в нашій країні не повториться подібне зубожіння і деградація. На жаль, зараз українські події розвиваються саме за цим сценарієм», - акцентував він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228