Захоплені російською стороною під час окупації Криму ракетний катер «Прилуки» і танкер «Фастів» Військово-Морських сил Збройних сил України, які пізніше були розблоковані згідно з досягнутими в ході переговорного процесу домовленостями, перебазовані з Севастополя до Одеси, повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

З метою перебазування був сформований буксирувальний караван у складі морського буксира «Бакай» (порт приписки Херсон), танкера «Фастів» та ракетного катера «Прилуки». Діями каравану на переході морем керував капітан 2 рангу Дмитро Глухов, який перебував на «Фастові». Перегінну команду на «Прилуках» очолював капітан 3 рангу Денис Гриценко.

 
 
Як тільки «Прилуки» і «Фастів» у нейтральних водах неподалік від Севастополя опинилися під повним контролем вітчизняних військових моряків, на них був здійснений ритуал підняття прапора ВМС України.

За інформацією Глухова, перед початком руху були здійснені всі заходи щодо забезпечення безаварійної експлуатації матеріальної частини та недопущення навігаційних подій. В цілому кораблі перебувають у задовільному технічному стані.

 
 
В Одесі караван зустрічали посадові особи командування Військово-Морських сил Збройних сил України, Західної військово-морської бази. Глухов доповів, що перехід здійснено успішно, без зауважень.

Наразі у Криму представники військових відомств України і Російської Федерації у складі комісії продовжують роботу щодо уточнення графіка перебазування українських кораблів та суден. Зокрема, на 14 квітня запланований прихід із Севастополя в порт Одеси судна розмагнічування «Балта».

Як раніше повідомляв ForUm, 11 квітня в Криму були розблоковані військові кораблі Військово-Морських сил України і перші з них - ракетний катер «Прилуки» та судно забезпечення «Фастів».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

508