Кредит у розмірі 2 млрд доларів на погашення заборгованості за спожитий російський газ, який готовий взяти Кабмін у РФ, не вирішить «газової проблеми». Таку думку в коментарі Forum'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Цими грошима просто закриють борг, але ми накопичуватимемо нові заборгованості. Поки ми радикально не вирішимо питання із закупівлею газу за нормальною ціною - борг зростатиме», - сказав Охріменко.

Економіст нагадав, що Україна вже вирішувала свої газові проблеми подібним чином.

«Це стандартна операція: ми не раз уже брали кредити, щоб погасити свої газові борги, - російського Промбанку, ВТБ. На сьогодні в України борг є, а валюти - немає. Кредити теоретично повинні бути, але поки їх немає, тому одне з крайніх рішень - це кредит Москви. Головне - це на яких умовах та на який термін нам дадуть такий кредит», - зазначив він, висловивши сумніви, що в нинішній політичній ситуації керівництво Росії надасть такий кредит на вигідних для України умовах.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна готова взяти у РФ кредит на суму $2 млрд, якими розрахується за газ. «Ми сьогодні готові, якщо російська сторона надасть нам такий кредит, у рамках тих домовленостей, які були, відразу ж відправити їх в рахунок оплати за газ... При цьому ми, природно, підтверджуємо зобов'язання, що всі виплати за кредитом чітко виконуватимуться... На жаль, сьогодні цього кредиту немає», - сказав Продан.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

181