Розпочато кримінальне провадження щодо правомірності дій правоохоронців і громадян на кордоні Полтавської та Харківської областей.

За інформацією прес-служби наглядового відомства, в прокуратуру звернувся громадянин із заявою про те, що 12 квітня на кордоні Полтавської і Харківської областей співробітники міліції заподіяли йому тілесні ушкодження.

У той же час через ЗМІ міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся до органів прокуратури з проханням провести перевірку і дати оцінку зазначеним подіям.

«Враховуючи ці звернення, прокуратурою Полтавської області розпочато кримінальне провадження щодо правомірності дій правоохоронців, а також групи громадян на кордоні областей», - йдеться в повідомленні.

За словами прокурора Полтавської області Олександра Закорецького, правова кваліфікація правопорушення - ч. 2 ст. 365 Кримінального Кодексу України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу).

Як уточнили в прокуратурі, в облуправління міліції надійшла інформація про те, що з Києва до Харкова для участі в масових заходах виїхала автоколона з групою громадян чисельністю 400 осіб зі зброєю. Близько 16.00 на кордоні зазначених областей працівники харківської і полтавської міліції зупинили 5 мікроавтобусів та 7 легкових автомобілів.

«Під час огляду транспортних засобів у більшості пасажирів правоохоронці виявили й вилучили предмети і засоби, які могли бути використані для агресивних дій в умовах масових акцій, а саме: три револьвери і набої, травматичний пістолет, спецзасіб травматичної дії «Сталкер» та набої до нього, пластмасовий ящик з пляшками з-під пива в кількості 15 шт. з речовиною чорного кольору, 13 ножів, 12 саперних лопаток, 10 шоломів, 9 щитів, 4 газові балончики, 3 металеві палиці, а також металеву сокиру, телескопічну палицю, електрошокер, дерев'яну палицю», - заявили в відомстві.

З метою недопущення ескалації конфлікту після тривалих переговорів була досягнута домовленість про повернення зазначеної групи громадян до Києва.

«Нині тривають слідчі дії з метою встановлення всіх обставин цієї події», - сказав прокурор Полтавської області.

За даними міліції, близько 70 осіб були затримані.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235