Закон «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні» набув чинності 1 квітня. Містить цей документ безліч нововведень та обмежень, які, за задумом авторів, повинні врятувати українську економіку від падіння у прірву. Наприклад, закон вносить зміни до Податкового кодексу, що передбачають запровадження 7% податку на додану вартість на медикаменти. А це автоматично означає зростання цін на ліки.

Щоправда, ПДВ, який уже вимагають скасувати, є не єдиним чинником подорожчання здоров'я українців. Адже цифри на цінниках в аптеках почали змінюватися задовго до запровадження нового податку. В тому, скільки ще зростатимуть ціни на ліки, і до яких висот вони можуть злетіти, розбирався ForUm.

Раптовий ПДВ та інші негаразди

На сьогодні основні «баталії» розгортаються довкола горезвісних 7% податку на додану вартість. Новий закон гласить, що тепер «ПДВ нараховується за операціями з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також з постачання виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України». При цьому, горезвісні 7% нараховуються протягом усього ланцюга постачань: виробник-дистриб'ютор-аптека.

Цікаво, що згідно з листом Міністерства доходів і зборів України № 7860/7/99-99-19-04-02-17 від 4 квітня 2014 року, ліки, придбані до 1 квітня, реалізуються із застосуванням ставки 7%, незважаючи на те, що їх придбання здійснювалося в умовах дії пільгового режиму оподаткування. Тобто, платити більше доведеться навіть за ті препарати, які вже лежали на складах, скажімо, наприкінці березня.

Більше того, Кабмін поки не затвердив новий перелік лікарських засобів та товарів медичного призначення, дозволених для виробництва і застосування в Україні. І тепер, до його затвердження, оподатковуватимуться всі без винятку препарати з нині чинного документа від 8 серпня 2011 року.

Але і це ще не все. Закон «Про запобігання фінансовій катастрофі» передбачає, що митна вартість товарів, операції з ввезення яких на митну територію України незалежно від обраного митного режиму обкладаються ПДВ, тепер становить 150 євро.

І все б нічого, але до цієї категорії тепер потрапляють й імпортні ліки. Як роз'яснили в Міндоходів, обкладання ПДВ цієї категорії товарів при їх ввезенні на митну територію України здійснюється на загальних підставах за ставкою 20%, згідно з пунктом «а» статті 193.1 Податкового кодексу України. Загалом, виникла правова колізія, через яку тонни препаратів змушені простоювати на кордоні. За заявою асоціації «ФармУкраїна», платити 20% податку вони не можуть, бо постачання було тимчасово припинено до ухвалення парламентом коригуючого рішення.

«Наслідком запровадження ПДВ стане підвищення ціни на лікарські засоби для споживачів. Враховуючи те, що в опублікованому законі (на відміну від редакції, оприлюдненої перед голосуванням у Верховній Раді), норми сформульовані таким чином, що ПДВ обкладатиметься кожна поставка лікарських засобів, можна очікувати підвищення на рівні 10-12%, оскільки аптеки не працюватимуть собі на шкоду», - повідомив у коментарі Forum'y директор «GMP/GDP Центр» Державної служби України з лікарських препаратів Денис Гурак.

Варто зазначити, що прогноз подорожчання медикаментів на 10-12% ґрунтується лише на 7%-й ставці ПДВ. Водночас, експерти вважають, що причин для подорожчання ліків на сьогодні існує кілька. Серед них коливання валютного курсу, законодавча плутанина та «надбавка за ризики», яку постачальники закладають у вартість товару.

«Валютна нестабільність та девальвація гривні. Це основні чинники, що впливають на подорожчання ліків сьогодні. Долар зріс уже майже на 50%. Імпортні товари купуються за валюту.

А тепер, до всього іншого ще додадуться і збитки компаній, яких зазнали через повну плутанину з трактуванням Закону в частині розміру ставки ПДВ на лікарські засоби (в реальності виявилося, що імпорт оподатковується не 7, а 20% ПДВ). Усі машини, які постачали лікарські засоби в Україну стоять на митниці. А зберігання на МЛС, робота рефрижераторів і спалене паливо - це все також чималий ресурс. При цьому всіх проблем можна було уникнути, якби розробники Закону порадилися з експертами індустрії щодо формулювання цього положення. Проблема просто в тому, що розробниками ненавмисно була допущена помилка в редакції тексту. Але, на жаль, наших експертів навіть і не думали залучати до співпраці. Тепер маємо ось таку картину», - пояснює координатор Асоціації міжнародних фармацевтичних виробників (AIPM) Катерина Глушаниця.

«Всі перелічені чинники призведуть до подорожчання всієї продукції, яка зайде на ринок, якщо парламент і КМУ розблокують питання з 20% ПДВ й ухвалять поправки, знизивши ПДВ до 7%. Далі варто очікувати призупинення цін на цьому рівні, за умови, що не буде подальшого зростання курсу валюти. Якщо врахувати всі зазначені чинники, то зростання цін може досягти приблизно 70%», - прогнозує вона.

«Можна довго дискутувати про обґрунтованість щоденної зміни ціни постачальниками, оскільки «розмитнення» кожної товарної позиції не здійснюється щоденно, але всі повинні розуміти, що бізнес завжди хеджуватиме свої ризики. Для такого ринку, як лікарські засоби, найкращий спосіб запобігання подорожчанню - це стабільність і прогнозованість»,- вважає Денис Гурак.

Так чи інакше, за найоптимістичнішими підрахунками, ліки подорожчають на 10-12%, за песимістичними - на 70%. Адже перспектив стабілізації обстановки хоча б на валютному ринку поки немає.

Щоправда, 10 квітня Верховна Рада ухвалила законопроект №4645, яким встановлюється, що імпортні ліки на територію України все ж завозитимуть після сплати 7% ПДВ, а не 20%.

Що чекає на українців?

Найнеприємніше у цій ситуації те, що найбільше б'є вона по споживачах. Перші передумови до перегляду цінників в аптеках з'явилися, коли курс долара на міжбанку почав стрімкими темпами йти вгору. Природно, фармацевтичний бізнес миттєво відреагував на таку тенденцію - утримувати роздрібні ціни стало не вигідно і навіть небезпечно. Потім до списку проблем додалося запровадження ПДВ з усіма наслідками. Як результат - зараз сказати, скільки коштуватиме той чи інший препарат через день-два, неможливо - провізори у відповідь на подібні запитання тільки розводять руками.

Першими під ціновий удар потрапляють ті, хто повністю залежить від ліків, розраховуючи бюджет на місяці вперед. Якщо купувати одну єдину упаковку, скажімо, знеболювального за 10 гривень раз на місяць, то навіть за подорожчання в 70% ціна зростає на 7 гривень. Це неприємно, але серйозно вплинути на фінансовий стан пацієнта не повинно. А ось, коли необхідний препарат коштує 1000 гривень, а переривати курс лікування не можна, то доведеться шукати «зайві» 700 гривень, що в нинішній ситуації досить проблематично.

Захворювань, що потребують дорогого, тривалого, а іноді й довічного, лікування багато. Медики вважають, що постраждають і гіпертоніки , і сердечники, і онкохворі. Список можна продовжувати дуже довго.

Не захищені від подорожчання і ті, кому ліки купує держава. Наприклад, діабетики, які залежать від певного виду інсуліну. «Сума, яка виділялася на цей рік для закупівлі інсуліну в регіони, розраховувалася виходячи з 2,5 тисяч гривень на одного хворого. Якщо запровадять ПДВ, це означає, що з бюджету закуплять на 7% менше інсуліну, адже він подорожчає, а розмір субвенцій ніхто не змінить», - пояснив доктор медичних наук, професор Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії та трансплантації органів і тканин Володимир Паньків.

Ще одна можлива серйозна проблема - на тлі дефіциту імпортних ліків до країни хлине каламутний потік прострочених або навіть зіпсованих через неправильні умови зберігання ліків. Фури з імпортом простоюють на кордоні вже не один день, і якщо дорогий препарат при цьому зіпсується, то його в кращому разі виллють у придорожню канаву, щоб не витрачатися на утилізацію, а в гіршому привезуть в аптеку з підправленою датою реалізації.

А ще є ситуації, коли вітчизняних аналогів зарубіжним лікам просто немає. Але і з цією проблемою пацієнтів залишають сам на сам.

Деякі політики та громадські організації вже звернулися до уряду з вимогою скасувати ПДВ на ліки. Але на тлі всього перерахованого вище, саме лише скасування податку ситуацію не врятує. Адже тільки офіційний курс НБУ станом на 13 квітня становив 12,6 гривні за долар. Та й якої-небудь ефективної системи державного контролю за вартістю ліків у нашій країні немає. Тому відповідь на запитання «як довго зростатимуть ціни на ліки?» звучить приблизно так: «доти, поки ситуація в Україні не стабілізується». Але це вже зовсім інша історія.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1321