Озброєні люди, які захопили адміністративні будівлі в містах на сході України, є терористами і підтримуються Російською Федерацією, заявив постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв на засіданні Ради безпеки ООН, скликаному з ініціативи РФ у понеділок вночі.

«Терористичні формування - це зовсім не мирні мітингувальники, як кажуть наші російські колеги, ні. Це - професійні співробітники спецслужб, які чудово озброєні та екіпіровані Російською Федерацією... Росія позиціонує себе як видатного борця зі збройним тероризмом, але в той же час Росія спрямовує своїх спецназівців на територію України, які займаються, по суті, тероризмом. По суті, Росія підтримує терористів в Україні, які захоплюють військові арсенали української міліції та СБУ в декількох містах», - передає слова Сергєєва «Інтерфакс-Україна».

«Ми не дозволимо повторитися кримському сценарію... Буквально кілька тижнів минуло відтоді, як частина території України була анексована Російською Федерацією. Зараз Росія використовує той самий інструментарій, займається підбурюванням до сепаратизму... В таких зусиллях Росія хоче підірвати проведення 25 травня президентських виборів в Україні», - підкреслив він.

За словами постійного представника України при ООН, «тактика, яку проводить Росія під час захоплення адміністративних будівель у Донецькій, Луганській і Харківській областях - це така ж тактика, як і та, що використовувалася під час захоплення будівель Верховної Ради Криму».

«Росія... спрямовує підривні підрозділи на територію України для дестабілізації ситуації. Такі групи у складі 10-20 членів, співробітників спецслужб, співробітників ГРУ вторглися на територію України з метою організації бойових формувань», - розповів Одарич, додавши, що Україна має докази причетності спецслужб РФ до організації підривної діяльності.

«Одна з цілей полягає в тому, щоб озброїти якомога більшу кількість завербованих на місці людей. Кілька сотень одиниць вогнепальної зброї було захоплено в будівлях поліції і перебувають у руках терористів... Терористи починають використовувати цю зброю проти співробітників правоохоронних органів та військових України», - пояснив він.

При цьому, за словами Сергєєва, українська влада не має наміру запроваджувати надзвичайний стан, а має намір провести «спецоперацію проти цих озброєних терористів». «Вони загрожують життю громадян України, вони сприяють відторгненню цих областей від України», - зазначив він.

«Україна перебуває під загрозою масштабної терористичної операції, яка організована Російською Федерацією у східних областях України. Це серйозна загроза не тільки для безпеки народу України, але й для міжнародного миру і стабільності в цілому. Ми вважаємо, що Рада безпеки повинна знайти шлях мирного врегулювання кризи. Ми закликаємо російських партнерів негайно покласти край діям, які спрямовані на підрив суверенітету й територіальної цілісності України. Ми просимо дати нам спокій», - резюмував постпред.

Як раніше повідомляв ForUm , Москва винесла ситуацію на південному сході України на терміновий розгляд Ради Безпеки ООН і ОБСЄ.

Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення почати масштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних сил України.

У Міністерства закордонних справ України є всі необхідні конкретні докази причетності спецслужб Росії до «сепаратистському заколоту і захоплення державних установ на сході України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

354